USA kaitseminister püüab vaigistada Hiina-Jaapani territoriaaltüli

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani-vastane meeleavaldus, kus lehvisid Hiina lipud, Pekingis asuva Jaapani saatkonna ees.
Jaapani-vastane meeleavaldus, kus lehvisid Hiina lipud, Pekingis asuva Jaapani saatkonna ees. Foto: SCANPIX

USA kaitseminister Leon Panetta üritas täna külaskäigul Tokyosse lepitada asustamata saarestiku pärast tülitsevat Jaapanit ja Hiinat.

Panetta kohtus esmalt Jaapani välisministri Koichiro Gembaga, kavas on ka pikem nõupidamine Jaapani kaitseministri Satoshi Morimotoga.

Panetta hoiatas eile, et Ida-Aasias lahvatanud territoriaalvaidlused võivad valla päästa sõja, kui pooled oma emotsioone ei ohjelda. Panetta kutsus kõiki Ida-Hiina ja Lõuna-Hiina mere territoriaaltülide pooli vaoshoitusele.

Jaapan ja Hiina vaidlevad Ida-Hiina meres asuva viie väikesaare ja kolme kaljulaiu üle, mida kontrollib Tokyo.

Pinged on järk-järgult kasvanud pärast seda, kui Jaapani võimud pidasid augustis kinni ja saatsid riigist välja ühele vaidlusalustest saartest randunud Pekingi-meelsed aktivistid. Jaapani rahvuslased püstitasid päevi hiljem samal saarel oma riigilipu.

Tüli süvendas Jaapani valitsuse möödunudnädalane otsus kolm saart riigistada. Nädalavahetusel kogunesid Pekingis tuhanded meeleavaldajad Jaapani saatkonna ette, laupäeval üritasid vihased protestijad saatkonna territooriumile tungida. Seni ei ole kohati vägivaldseks muutunud demonstratsioonid ohvreid nõudnud.

Asustamata Senkaku ehk hiinapäraselt Diaoyu saared paiknevad tähtsatel laevateedel ning saarestiku vetes arvatakse olevad palju väärtuslikke maavarasid. Saari nõuavad endale peale Hiina ja Jaapani ka Taiwan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles