Fieschi populismifoorumil: naisvalijad pole sugugi vähem rassistlikud või ksenofoobsed

Kadri Veermäe
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Catherine Fieschi
Catherine Fieschi Foto: twitter

Briti ühe tuntuma mõttekeskuse Counterpoint juht Catherine Fieschi sõnas täna Tallinnas peetud populismifoorumil, et populistide poolt hääletamisel valitseb sugupooltevaheline lõhe.

«Naised pole sugugi vähem rassistlikud või ksenofoobsed, kuid nad ei käitu vastavalt, nad ei hääleta taolist ideoloogiat viljelevate erakondade poolt,» sõnas ta täna Tallinnas peetud Avatud Ühiskonna Foorumil.

Lisaks rõhutas Fieschi, et ligi pooled populistlike erakondade poolt hääletanud inimesed ei tee seda pidevalt. «Me nimetame neid, keda populistide ideed peibutavad, vastumeelseteks radikaalideks. Nad hääletavad küll populistide poolt, kuid näiteks varjavad seda oma lähedaste ja sõprade eest või tunnevad oma valiku pärast häbi,» ütles ta.

Fieschi lisas, et näiteks Hollandi möödunudnädalased parlamendivalimised, kus võidutsesid Euroopa-meelsed erakonnad, näitasid seda, et valijate toetus populistidele pole püsiv. «Parempopulist Geert Wildersi juhitav Vabaduspartei kaotas nüüd hääli, sest nad nurjasid eelmine kord valitsuskoalitsiooni moodustamise, juhtivad erakonnad said aga hääli juurde,» sõnas Fieschi.

Ungari poliitikauuringute instituudi Political Capital direktor Peter Kreko sõnas aga, et näiteks Ungaris on paremäärmusliku partei Jobbiku tüüpiline hääletaja üsna pessimistlik, eelarvamuslik, haritud, 30. eluaastates ja keskklassist pärit. «Tüüpiline idaeurooplane ongi pessimistlikum, autoritaarsem, eelarvamuslikum ja vähem institutsioone usaldav,» lisas Kreko.

Samuti foorumil esinenud ja Balti riikides esinevat populismi uurinud Tallinna ülikooli üldpolitoloogia lektori Mari-Liis Jakobsoni sõnul aga Eestis selliseid populismi edulugusid nagu Jobbiku oma näha ei ole. Siiski rõhutas ta, et populistlikud parteid võivad ka viidata ühiskonna kitsaskohtadele ja riigis valitsevale legitiimsuskriisile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles