Eesmaa peab visiidi edasilükkamisest teatanud Puškovi põhjendusi otsituks

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enn Eesmaa
Enn Eesmaa Foto: Peeter Langovits / Postimees

Riigikogu väliskomisjoni keskerakondlasest aseesimees Enn Eesmaa peab Tallinna visiidi edasilükkamisest teatanud Venemaa riigiduuma väliskomisjoni juhi Aleksei Puškovi põhjendusi otsituks.

Eesmaa ütles Postimehele, et väliskomisjon käsitles Venemaa uudisteagentuuri teadet riigiduuma väliskomisjoni visiidi edasilükkamise kohta põgusalt ka tänasel komisjoni istungil. Tema kinnitusel on tekkinud ummikseisule ainus võimalus lahendusi leida dialoogis ja seetõttu on kahju, et riigiduuma komisjon on visiidi edasi lükanud juba enne komisjonide esimest kokkusaamist.

«Jääb üle ainult tunda hämmeldust ja avaldada kahetsust, sest parlamentaarne dialoog ei ole veel sisuliselt alanud, kumbki osapool ei ole oma argumente ja nägemust Eesti-Vene piirilepete osas esitanud ning esimehed olid seni vaid kokku leppinud, et dialoogi tuleks jätkata,» ütles ta.

Eesmaa hinnangul võib duumakomisjoni otsusel olla mitmeid põhjuseid, kuid neid, mille on Puškov välja toonud Interfaxi teates, peab ta pigem otsituks. «Sellest, et Venemaa riigiduuma väliskomisjon on esialgu võtnud vastu otsuse visiit edasi lükata, on suhteliselt kerge aru saada, põhjusi võib olla palju, aga natuke muret tekitavad on Puškovi põhjendused, mis mulle tunduvad pigem otsituna kui adekvaatsete argumentidena,» lausus ta.

Puškov ütles täna Interfaxi teatel, et komisjoni novembrisse kavandatud Tallinna visiit lükkub edasi ajale, kui «pooled naasevad üksteisemõistmise juurde piirilepingu küsimuses». Ta osutas, et hiljutises usutluses Läti meediale rääkis Eesti välisminister Urmas Paet vajadusest, et pooled reageeriksid adekvaatselt ajalooliste faktide moonutamisele. «Sellega seoses tahaksin pöörata tähelepanu sellele, et neis väljaütlemistes sisaldub kaks valeväidet,» ütles Vene seadusandja.

Tema sõnul ei vasta tõele info selle kohta, et ta oli sel kevadel külas Eesti parlamendil. «Tegelikult kohtusin maikuus Eesti parlamendi väliskomisjoni esimehe härra [Marko] Mihkelsoniga viimase algatusel, ent see ei toimunud Tallinnas, vaid riigiduuma hoones,» lausus Puškov.

«Teiseks rääkisime härra Mihkelsoniga tõepoolest meie komisjonide ühisistungi korraldamise võimalusest, et arutada süvendatult Vene-Eesti suhete erinevaid aspekte. Ent info selle kohta, et meie duumakomisjoni delegatsioon suundub Eestisse septembris, nagu kinnitab oma usutluses härra Paet, ei vasta tegelikkusele, kuna sellise kohtumise aega pole veel määratletud,» lisas Puškov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles