Tulemas on kirev teatriaasta

Heili Sibrits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Getter Meresmaa ja Markus Robam nukuteatri hooaja esimeses uuslavastuses, Taavi Tõnissoni ja ­Anti Kobini käe all valminud muusikalis «Kevadine ärka­mine».
Getter Meresmaa ja Markus Robam nukuteatri hooaja esimeses uuslavastuses, Taavi Tõnissoni ja ­Anti Kobini käe all valminud muusikalis «Kevadine ärka­mine». Foto: Nukuteater

Milliseid tähelepanuväärseid lavastusi on oodata suuremates teatrites?

Luts, Kivirähk ja Uusberg

Täna kuuleb Eesti Draamateatris Merle Karusoo legendaarset lavastust «Olen 13-aastane». Just kuuleb, sest 1980. aastal lavale jõudnud ning Kloogarannas ja üle Eesti kõiksugustes ruumides 196 korda etendatud tekst loetakse Karusoo juhtimisel ette sarjas «Esimene lugemine». Laval on Katrin Saukas, Rein Oja, Toomas Lõhmuste, Villu Kangur, Guido Kangur, Andrus Vaarik. Ent publikuhuvi on selle lavastuse vastu nii suur, et täna enam saali ei mahu.

Kõigil teatrisõpradel tasub täna siiski sammud draamateatrisse seada, sest teater avab publikule oma töökojad, laod ja muud lavatagused ruumid. Nii tähistakse 92. hooaja algust.

Esimene uuslavastus esietendub draamateatris pühapäeval. Eelmisel aastal New Baltic Drama näidendivõistlusel peapreemia võitnud Martin Alguse «Kontakti» toob lavale Ingomar Vihmar.

7. oktoobril taasesietendub kaks aastat tagasi Viinistu kunstimuuseumi katlamajas edukalt mängitud Lee Halli tekstil põhinev Priit Pedajase lavastus «Kaevuritest kunstnikud».  

Praeguse iiri draamakirjanduse ühe tuntuma autori Enda Walshi «Uus elektriline tantsusaal» jõuab publikuni samuti oktoobris, tegu on lavastaja Sander Puki EMTA lavakunstikooli bakalaureusetööga, osades Ülle Kaljuste, Kaie Mihkelson, Kersti Heinloo ja Tiit Sukk.

Andrus Kivirähki «Kevadine Luts» esietendub aga 11. novembril, lavastajaks Uku Uusberg. Osades Roland Laos, Kristo Viiding, Taavi Teplenkov, Mari Lill, Tõnu Oja jt. Loomingu Raamatukogus ilmunud näidendi kohta on Doris Kareva kirjutanud, et Kivirähki «Kevadine Luts» võiks peaaegu olla Oskari enda kirjutatud: kord lustakas, kord nukker, sekka sähvab satiirigi.

Novembris on draamateatris teinegi esietendus, Hendrik Toompere jr toob lavale Yasmina Reza «Hävituse ingli», jõulukuul jõuab vaatajateni Mika Keräneni «Vana roosa maja», lavastajaks Ingomar Vihmar. Märtsis aga etendub Vihmari käe all Éric-Emmanuel Schmitti «Külaline».

Põnevaks läheb 9. märtsil, kui Eesti Draamateatris esietendub Tom Stoppardi «Laevahukk», mille lavastab Elmo Nüganen Tallinna Linnateatrist. Tegu on Draamateatri ja Linnateatri võimsa ühisprojektiga. Samal ajal «Laevahukuga» esietendub linnateatris triloogia esimene osa «Teekond», mille toob lavale Priit Pedajas.

Linnateatris noored ja «Hamlet»

Tallinna Linnateatri uut hooaega ilmestab lisaks koostööle draamateatriga verivärske eesti dramaturgia. Esimene esietendus toimub 29. septembril Hobuveskis, kui lavale jõuab kümne kevadel lavakunstikooli 25. lennu lõpetanud ja linnateatriga liitunud noore esimene ühine töö «Lantimiskunstnikud», loo autoriteks ja lavastajateks on Paavo Piik ja Diana Leesalu.

27. oktoobril jõuab Taevalavale aga William Shakespeare’i «Hamlet» Priit Võigemasti tõlgenduses. Hamleti rollis Alo Kõrve, Opheliat mängib Evelin Võigemast, Gertrudi Epp Eespäev, Claudiust Rain Simmul.

Eesti filmi 100. sünnipäeva tähistamiseks sünnib linnateatri muusikajuhi Riina Roose juhtimisel kontsertkava «Eesti filmi laulud» esietendusega 24. novembril Põrgulaval.   

Üle kahe aasta jõuab taas kätte ka rahvusvaheline teatrifestival «Talveöö unenägu», mis seekord keskendub Ladina-Ameerika teatrikunstile. Tavapäraselt jõulude ja uue aasta vahele jäänud sündmus on tõstetud pisut varasemaks ning on sel aastal 17.–21. detsembrini.

Linnateatri ühisprojektis draamateatriga vahetatakse lavastajaid ning kaardipakina segatakse kokku mõlema teatri näitetrupid. Koos võetakse ette Tom Stoppardi triloogia «Utoopia rannik», mille esimese osa «Teekond» lavastab Priit Pedajas linnateatri Põrgulaval, teise osa «Laevahukk» aga Elmo Nüganen draamateatris.

Veebruaris toob linnateatri uus lavastaja-dramaturg Diana Leesalu välja Richard Greenbergi «Kolm vihmast päeva». Hooaja lõpul on oodata ka uut suvelavastust, mille materjal ja lavastaja avalikustatakse hiljem.

Endlas kaheksa uuslavastust

Pärnu teatri Endla hooaeg algas eelmisel nädalal Jane Austeni romantilise komöödiaga «Uhkus ja eelarvamus». 19. sajandi Inglismaal hargnevas loos mängivad Kaili Viidas, Katrin Valkna, Grete Elviste, Ireen Kennik, Carmen Mikiver, Piret Laurimaa jt, lavastas Kalju Komissarov.

Kokku jõuab uuel hooajal Endlas publiku ette kaheksa uuslavastust. 6. oktoobril esietendub Küünis draama «Pühamatest pühamad», mille autoriks, lavastajaks ja kunstnikuks on Ervin Õunapuu.

17. novembril jõuab Enn Keerdi käe alt suurele lavale Luigi Pirandello draama «Heinrich IV». 12. detsembril esietendub kahes formaadis (Küünis mudilastele vanuses 2–6 aastat ja suures saalis kooliealistele) Donald Bisseti lastelugudel põhinev «Tiiger, tiiger!», lavastajaks Andres Noormets.

Pärast aastavahetust saab näha Noortestuudio uut lavastust (lavastaja Enn Keerd), Urmas Vadi lavastatavat kantrimuusikali, soome autori Esko Salervo «Vaikust» (lavastaja Andres Noormets), aprillis toob Ingo Normet lavale Maurice Maeterlincki muinasjutulise lastenäidendi «Sinilind».

NO99s monotükid ja tudengid

Eesti skandaalseim teater NO99 alustab hooaega 22. septembril, mil esietendub Tiit Ojasoo «Lõpus on kõik õnnelikud, ja kui ei ole, siis pole see lõpp». Laval on Rasmus Kaljujärv. Üksi. Mis täpselt juhtub, seda teater ei paljasta.

Järgmine NO99 lavastus esietendub aga 13. oktoobril Venemaal Permi teatrifestivalil. Ene-Liis Semperi ja Tiit Ojasoo koostöös jõuab lavale Marika Vaariku ja lavakunstikooli

XXVI lennu üliõpilaste (juhendaja Tiit Ojasoo) mängituna Ukrainas tegutsenud kasvatusteadlase Anton Makarenko eepilise teose «Pedagoogiline poeem» põhjal valminud tükk. Tallinnas näeb «Pedagoogilist poeemi» alates 20. oktoobrist.

6. detsembril peaks aga esietenduma Jarek Kasari ja Johannes Veski ühistööna sündiv «Lindmees», mis räägib loo ühe kõige tavalisema eesti mehe kõige ebatavalisemast seiklusest, mis algab muundumisest Lindmeheks. Vaid kuus korda esitatavat lavastust mängitakse kinos Sõprus ja Lindmehe rolli teeb Kasar ise.

Lisaks lubab NO99 erinevaid aktsioone ja paar uuslavastust, mille kohta praegu veel infot anda ei ole.      

Ugalas külas Karusoo  

Septembri viimasel laupäeval esietendub Viljandis Ugala suures saalis Polly Teale’i «Minu oma», mis lahkab põlvest põlve edasi kanduvate peremustrite mõju inimeste saatusele, naise õigust ja võimalusi olla ema ning lapse õigust kasvada turvalises kodus. Merle Karusoo lavastuses mängivad Kadri Adamson, Karin Rask, Meelis Rämmeld, Katrin Saukas, Carita Vaikjärv jt.

2. novembril ilmub publiku ette Taago Tubina lavastus «Ladu», mille autoriks on üks uuema aja hinnatumaid soome kirjanikke Arto Salminen. Lugu leiab aset ehitusmaterjalide kaupluse laos, kus süsimust huumor heidab valgust majandusredeli alumisel pulgal olijate ellujäämisstrateegiatele.

Sügisel alustab Ugala uut sarja Ugala Pluss. Seda märki kannavad teatri ja mõne teise kultuuriinstitutsiooniga koostöös sündivad lavastused. 5. oktoobril esietendub TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia teatrikunsti 9. lennu diplomilavastus «Idioot». Akadeemia ja teatri koostöös jõuab Ugalas jaanuaris lavale ka «Seitse venda ja kolm õde», lavastaja teatrijuht Margus Kasterpalu.

Tartu Uus Teater taastab vana

Tartu Uues Teatris avab hooaja 22. septembril lastelavastus «Hans ja Grete...». Kristel Leesmendi ja Siim Angerpika loodud 50-minutine lavastus on mõeldud 4–8-aastastele lastele, kuid sobib kõigile.

Aasta lõpuks taastatakse Tartu Uues Teatris ka senimängitud tükid «Peeter Volkonski viimane suudlus», «Rein Pakk otsib naist» ja «Rudolf Allaberdi testament», «Identiteet», «Edu» ja «Projekt Elu». Samuti naaseb kolmeks etenduseks maailmalõpulavastus «Sisaliku tee» Ivar Põllult, mis tähistab Uue Teatri ettevalmistust detsembris toimuvaks üleilmseks nihkeks või ennustatavaks maailmalõpuks. Kui maailmalõpp ära jääb, siis 2013. aastal on Tartu Uues Teatris lubanud lavastada Uku Uusberg ja Ingomar Vihmar.

R.A.A.A.M. festivalidel

R.A.A.A.M. avab hooaja oktoobris Kanuti Gildi saalis suvel esietendunud Marco Layera lavastusega «Tahame luua näitemängu, mis muudaks maailma». Jätkatakse ka teiste menukate lavateoste mängimist. Vabatruppi ootab mitu festivali, «Kuues maitse» sõidab oktoobris Jerevani Highfestile ja detsembris Kathmandu International Theatre Festivalile, «Kuningas sureb» osaleb novembri alul India suurimal teatrisündmusel Delhi International Art Festival.

Jaanuaris korraldab R.A.A.A.M. Tallinnas Venemaa suurlavastaja Lev Erenburgi näitlejate meistriklassi. Temalt on tulemas ka lavastus, mis aga esietendub järgmisel hooajal.

Juulis jõuab Viinistu katlamajja Anatoli Praudini lavastus, ent millise näitemängu Venemaa riikliku preemia laureaat ja viiekordne parima lavastaja nominent valib, pole veel otsustatud, kuid oodata on midagi vene klassikast.

Samuti lubab R.A.A.A.M. jätkata Eesti kultuurilooliste lavastustega Jäneda Pullitallis, Tapa raudteejaamas ning Haapsalu linnuses.

VAT juubeldab

1. oktoobril tähistab Eesti esimene vabateater VAT Teater 25. sünnipäeva. Selle puhul kingib teater koos Tallinna Puuetega Inimeste Kojaga puuetega inimestele kaks tasuta etendust Nõmme kultuurikeskuses. 28. septembril mängitakse seal noortelavastust «Pál-tänava poisid» ja 29. septembril etendub samas «Hea, Paha ja Inetu». Etenduste juures kasutatakse ühtaegu nii viipekeele tõlki kui ka kirjeldustõlget.

Koostöös Euroopa teatrivõrgustikuga Platform 11+ tellib VAT Indrek Harglalt algupärase noortenäidendi, mis tuleb teatri sünnipäeva raames esmakordselt ettelugemisele 3. oktoobril rahvusraamatukogu teatrisaalis, kus samal päeval peetakse ka avalikku foorumetendust, kõne all põletavamad päevateemad, mis teatritegijaile korda lähevad. Etendust juhivad Margo Teder ja Mari-Liis Velberg ning huvilised pääsevad saali tasuta.

Esimeseks uuslavastuseks VAT Teatri 26. hooajal saab «Faust», mis seekord otsib kunstitõde tummfilmiesteetikast. Lavastaja Aare Toikka ning kunstnik ja helilooja Kaspar Jancis pöörduvad Friedrich Wilhelm Murnau loomingu poole, et leida kammerlikule klassikatõlgendusele algimpulss saksa ekspressionistlikust filmikunstist. Mängivad sellest sügisest VAT Teatri trupiga liitunud Katariina Ratasepp ja teatri meesvägi.

Teinegi klassikatõlgendus mahub värskesse hooaega. Lavastaja Mladen Kiselov toob veebruari lõpus VAT Teatri lavale Ameerika näitekirjanduse suurmeistri Tennessee Williamsi ühiskonnakriitilise teose «Tramm nimega Iha». Selle tarbeks on tellitud noorelt dramaturgilt Kristiina Jalastolt uus tõlge, sest keele tänapäevasus on antud teose puhul sisulise tähtsusega. Blanche DuBois’ rollis on Katariina Unt, lavastuses mängib kogu VAT Teatri trupp ja kaasa teevad külalisnäitlejad.

Lisaks jõuab 13. ja 14. veebruaril vaatajate ette VATi, Oulu Linnateatri, Emergency Exit Artsi ja Kolibri teatri ühislavastus «FACE ME», mis esietendus selle aasta 18. juunil Plzeni Alfateatri laval.

Vanemuises 18 uuslavastust

Vanemuise teatri 143. hooaja avas 2. septembril Sadamateatris esietendunud Ivan Gontšarovi kangelasballaad «Oblomov», mille lavastas Peeter Raudsepp. 7. septembril täienes Teatri Kodu repertuaar Marko Mäesaare lastelavastusega «Pettson ja Findus».

22. septembril jõuab suures majas lavale aga Mare Tommingase jazz-lavastus «Moonlight Express», kus Hedvig Hanson, Uku Suviste ja Aivar Tommingas koos Vanemuise tantsutrupiga tuntud jazz’i-tähtede loomingule oma tõlgenduse annavad.

20. oktoobril näeb suures majas ilmavalgust muusikal «Cabaret» (lavastaja Roman Hovenbitzer), mille peaosas särab Tanja Mihhailova või Gerli Padar. 27. oktoobril toob Urmas Vadi väikeses majas vaatajate ette oma autorilavastuse «Tagasi Eestisse».

Novembrisse mahub kolm uuslavastust. 10. novembril esietendub suures majas «Musta pori näkku» – Andres Noormetsa tõlgendus Mihkel Raua romaanist. Urmas Lennuk lavastab enda teksti «Remondimees», mis esietendub 24. novembril Sadamateatris. 30. novembrist alates rõõmustab vaatajaid väikses majas glamuurne «Õhtu Straussiga» (lavastaja Fabrice Gibert) ning detsembris pakub teater pisematele vaatajatele lastekontserti «Lotte jõulupidu».

2013. aasta esimeseks esietenduseks on 9. veebruaril iiri autori Martin McDonaghi «Üksildane Lääs» lavastaja Tanel Jonaselt, mida hakatakse mängima Sadamateatris. Teatri Kodus saab 14. veebruaril valmis tantsulavastus lastele «Kuldvõtmekese lugu» (lavastaja Mare Tommingas). 16. veebruaril jõuab Urmas Lennuki lavastatuna suures majas püünele Eestimaa lugu «Kartulirahvas». 22. veebruaril tuleb väikses majas vaatajate ette prantsuse autori Gérald Sibleyras’ tragikomöödia «Paplid tuules». Loos kolmest sõjaveteranist astuvad lavale Vanemuise raskekahurväelased Aivar Tommingas, Hannes Kaljujärv ja Jüri Lumiste.

9. märtsist alates pakub tantsusõpradele suures majas silmailu ballett «Kaunitar ja koletis», lavastaja Silas Stubbs. Hooaja suur ooperiesietendus sünnib 6. aprillil väikses majas, kui Paul Mägi juhatusel jõuab publikuni Tšaikovski «Jevgeni Onegin», mille lavastab Dmitri Bertman. 13. aprillil on plaanis veel üks draamaesietendus Sadamateatris, kuid uuslavastuse vorm, sisu ja lavastaja selguvad hooaja jooksul.

Kevadsuvel pakub Vanemuine suurlavastusi muusikasõpradele – 4. mail esietendub suures majas muusikal «Grease» Georg Malviusega eesotsas ning 7. juunil kontsert-tantsuetendus «Thriller – tribute to Michael Jackson» Cedric Lee Bradleylt.

Tõnu Õnnepalust Tiit Aleksejevini

Septembri algul esietendus Rakvere teatris Toomas Hussari lavastus «Uurimise all». 1907. aastal ilmunud jutustus «Uurimisel» on Tammsaare loomingus ainulaadne ja paradoksaalne põnevuslugu, milles noor juuratudeng Anton Hansen käsitleb esimest korda tõe ja õiguse teemat.

Eelmise nädala lõpus jõudis lavale Paavo Piigi «Lõputöö» ja tükk ongi valminud Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia lavakunstikooli lõputööna. Lavastas Auri Jürna.

29. novembril on oodata Conor McPhersoni «Meresõitja» esietendust, rühmatööna valmivas draamas mängivad Margus Grosnõi, Erni Kask, Peeter Rästas, Tarvo Sõmer ja Toomas Suuman või Üllar Saaremäe.

Detsembris avaneb Rakvere teatri suurel laval eesriie inglise romantismi maailma. Charlotte Brontë «Jane Eyre» on oma gootiliku tumeromantikaga võlunud sadu tuhandeid lugejaid ning kino- ja televaatajaid. Nüüd on Jane’il aeg taas lavalaudadele astuda ning Rakvere teatri muusikalises melodraamas, mille lavastab Jaanika Juhanson, oma lugu veel kord läbi mängida. Lisaks rakverlastele teevad kaasa Hannes Kaljujärv ja Elina Pähklimägi.

Rakvere teatri jõululavastus viib vaatajad raamatute ja mustkunstitrikkide maailma ning räägib sellest, kuidas lood aitavad muresid lahendada ja probleemidest üle saada. Tüki aluseks on Ervin Lázári «Seitsmepäine haldjas» ja Gianni Rodari «Telefonilood».

Jaanuaris esietendub Vihula mõisas omapärane lavastus «Kevad ja suvi ja» – asja on segatud Tõnu Õnnepalu luuletused, Tiina Mälberg, kontrabass ja Taavo Remmel ning Peeter Nahko fotod.

Kevade oodatuima lavastusena jõuab Rakvere teatris lavale seni proosakirjanikuna tuntud Tiit Aleksejevi debüütnäidend, mis tegeleb Eesti lähiajaloo valusate küsimustega. See on lugu Saksa mundrit kandnud eesti meestest, kes osalesid 1944. aasta suvel ja sügisel Eesti pinnal tõrjelahingutes. See on jutustus endaks jäämisest, mäletamisest, aga ka leppimisest. «Leegionärid» lavastab Madis Kalmet. Mängivad Margus Grosnõi, Lauri Kaldoja, Erni Kask, Mihkel Kabel, Peeter Rästas ja Tarvo Sõmer.

Kevadel esietendub Rakveres ka Tennessee Williamsi «Suvi ja suits» Mait Jooritsalt ning Robert Thomas’ komöödia «8 armastavat naist» Eili Neuhausilt.

Von Krahlis Jalakas ja Alliksaar

29. septembril jõuab Salme kultuurikeskuse lavale Peeter Jalaka tantsulavastus «Nibud ehk hetk me elude katkematus reas», kus laval on lisaks Von Krahli näitlejatele veel Ken Mai Jaapanist ja Tero Jartti Soomest. Muusika loob legendaarne soome muusik Ismo Alanko koos Teho Majamäkiga. Lavastus räägib täiuse ja tasakaalu otsinguist erinevate mehetüüpide kaudu ning tegemist on Von Krahli 20. sünnipäeva kuu avaüritusega.

Jim Ashilevi toob oktoobri algul Krahli teatri programmi «Külgkorv» all välja monolavastuse «Õhtute kollane tolm», mille alusmaterjaliks on Artur Alliksaare samanimeline luuletus ning teemaks elava inimese kõnelus olematusega.

Kertu Moppeli lavastatud «Sinihabe» esietendub Von Krahlis 12. oktoobril. Näeme pilti lähituleviku ühiskonnast, kus kõik on allutatud loogikale, utilitarism läheneb äärmusele ja igasugune looming on ülearune. Osades Mari Pokinen, Liis Lindmaa, Ragne Veensalu, Tõnis Niinemets, Kait Kall ja Mart Koldits.

Kavas on veel lasteetendus detsembris, aga see on alles idee tasandil, samuti ei ole veel paigas juubeliga seotud etteasted.

Rahvusvaheline Vene Teater

Vene Teater avas hooaja juba 8. septembril Jevgeni Ungardi näidendi järgi valminud lavastusega «Kosmonautika päev». Tüki seadis lavale noor lavastaja Peterburist Deniss Husnijarov.

28. septembril aga jõuab publikuni Peterburi teatrikoolkonna lavastaja, Grigori Kozlovi õpilase Timur Nassirovi «Hundid ja lambad».

11. oktoobril esietendub «Ümberlõikamine» Läti lavastajalt Galina Polištšukilt. 23. novembril toimub Vene Teatri suures saalis kauaoodatud esietendus «Kas ma tohiks olla Mozart?», mis põhineb kirjanduslikul segul: leidub motiive Ken Kesey romaanist «Lendas üle käopesa» ja Tšehhovi jutustusest «Palat nr. 6», sekka 20. sajandi kultuspoeedi Vladimir Võssotski teoseid, millest kõigest on tehtud tervik. Lavastaja saabub Valgevenest – Jevgeni Kornjagi nimetatakse kaasaegse teatri lootuseks ja üheks skandaalsemaks teatrilavastajaks.

14. detsembril jõuab lavale traditsiooniline esietendus lastele. Muusikalavastuse «Hõbekabjake» toob noorte vaatajate ette Natalia Lapina.

Nooruslik Estonia

Rahvusooper Estonia esimene uus ooperilavastus, Charles Gounod’ «Faust» esietendub 20. septembril ja selle lavastab ääretult isikupärase ja jõulise käekirjaga Dmitri Bertman. Ene-Liis Semper NO99st on loonud «Faustile» müstilise kujunduse, milles segunevad vaimukalt pühalik ja paheline. Neljal etendusel oktoobris täidab Mefisto rolli Ain Anger.

Nooremale publikule on mõeldud novembris kammersaalis esietenduv Tanel Padari & The Suni muusikale lavastatud rokkmuusikal «Kuu on päike», mille lavastaja ja peaosatäitja on Juss Haasma. Päris pisikeste rõõmuks hakkavad detsembris talveaias elama Edgar Valteri pokud Kati Kivitari lavastuses «Pokude aastaring».

Jaanuar toob kaasa Priit Pajusaare «Printsi ja kerjuse», mille libreto on Mark Twaini populaarse romaani põhjal kirjutanud Aapo Ilves. Esmakordselt lavastab muusikateatris Andres Puustusmaa. Printsi ja Kerjuse rollis on tänavu lavakunstikooli lõpetanud kaksikvennad Märt ja Priit Pius.

Richard Wagneri 200. sünniaastapäeva tähistatakse romantilise ooperiga «Tannhäuser», mille toimetab märtsis lavale briti lavastaja Daniel Slater.

Sel hooajal lisanduvad Eesti Rahvusballeti repertuaari kaks uut täispikka balletilavastust. Esimesena jõudis 16. novembril publikuni Sergei Prokofjevi ballett «Tuhkatriinu» Marina Kesleri tõlgenduses. Kesleri neoklassikaliste sugemetega ja samas nüüdisaegne käekiri ning kunstnike Liisi Eelmaa ja Gerly Tinni kujundus tõotab teha rahvusballeti hooaja avalavastusest meeldejääva sündmuse. Teise suurlavastusena jõuab 16. mail publikuni Toomas Eduri nägemus Ludwig Minkuse balletist «Bajadeer».

Algaval hooajal ootab teatrit ees hulgaliselt ringreise. Detsembris sõidab Eesti Rahvusballett Veneziasse, kus antakse viis «Pähklipureja» etendust mainekas Teatro La Fenices. Veebruaris 2013 toimuvad vahetusetendused Valgevene Suure Ooperi- ja Balletiteatriga. Tuleval kevadel pannakse Segasummasuvilale rattad alla ja viiakse Pipi Pikksukk külla Paide, Pärnu, Viljandi ja Jõhvi lastele. Lisaks on Pärnus ja Paides kavas kolmeosalised balletiõhtud. Uuest hooajast on rahvusooperi loomingulise juhi ja peadirigendi tööpostil Vello Pähn.

Peterson ja Tšehhov

Lembit Peterson lavastab Theatrumis Tšehhovi «Onu Vanja». Püha Katariina kirikus esietenduvas lavastuses mängivad Aleksander Eelmaa, Maria Peterson jt. Eesti teatriloo seisukohalt on tähelepanuväärne, et «Onu Vanjas» kaasa tegeva Ester Pajusoo jaoks on esmakordne üle 50-aastase näitlejatöö jooksul mängida teatrilaval väljaspool Eesti Draamateatrit.

Theatrumis käivad proovid ka teise uuslavastusega, Jon Fosse «Ma olen tuul» on teine Fosse lavastus Theatrumi mängukavas, aastapäevad tagasi septembris tuli välja tema «Üks suvepäev».  

Nukuteater kolib

Sel hooajal algab teatri suure saali ümberehitus, mistõttu siirdub teater etendusi andma uutesse põnevatesse mängupaikadesse. Hooaja esimene uuslavastus – muusikal «Kevadine ärkamine» – esietendub 7. oktoobril ja seda mängitakse Ülemiste Citys Viktoria keskuses. Lavastavad Taavi Tõnisson ja Anti Kobin.

Jõuludeks toob teater välja kaks koguperelavastust – 2. detsembril esietenduvat «Puhhi» mängitakse samuti Viktoria keskuses ja selle lavastab Vahur Keller.

Teine jõululavastus «Jõuluvana ja väike põhjapõder» jõuab väikse saali lavale 1. detsembril. Loo autor on Harriet Toompere, lavastab Hendrik Toompere jr jr Eesti Draamateatrist.

Uue aasta esimene uuslavastus on Jules Verne’i «20 000 ljööd vee all», mis etendub samuti põnevas paigas – nimelt mängitakse seda veealust lugu Lennusadama muuseumis allveelaeva Lembit juures. Lavastab Vahur Keller, suunatud vanusele 7+.

Märtsis toob Mirko Rajas välja eesti ja sloveenia muinasjuttudel põhineva lastelavastuse vanusele 4+, mida lavastaja eelnevalt lavastab külalisena ka Sloveenias Ljubljana Mini teatwris.

Ei jää ka tänavu tulemata uuslavastus Helle Laasilt. Seekord etendub munakarpidest tehtud nukkudega lastelavastus «Munajobud».

Mais tegutseb nukuteatris jälle külalislavastaja välismaalt – Jim Barnard Suurbritannia Scallywag Theater’ist üllatab uue noortele suunatud uuslavastusega. NUKU kunstiliselt juhilt Vahur Kellerilt valmib kevadeks vabaõhulavastus, millega sõidetakse ka tänavateatri festivalile Belgiasse Genti. Ka sel hooajal korraldab NUKU traditsioonilist Tallinna Treffi festivali 6.–10. juunini.

NB! 31. märtsil esietendub Nokia kontserdimajas kõigi aegade lahedaim koguperemuusikal! Pealkiri avalikustatakse 19. septembril kell 14 NUKU 61. hooaja avamisel Viktoria keskuses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles