Romney salavideos: palestiinlased pole huvitatud rahust Iisraeliga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mitt Romney.
Mitt Romney. Foto: SCANPIX

USA vabariiklaste presidendikandidaat Mitt Romney ütles kevadisel Florida kampaaniaüritusel sponsoritele, et palestiinlased pole rahust Iisraeliga «vähimalgi määral huvitatud» ning valimisvõidu korral ta «lööb lihtsalt palli väljakule ja loodab, et midagi juhtub», selgub teisipäeval lekitatud videolõigust.

Arvamusküsitluses president Barack Obamast maha jäänud Romney sai sama videoga tõsise sisepoliitilise hoobi, väites seal, et pooled ameeriklased toetavad Obamat, «on harjunud ohvrimentaliteediga ja ootavad, et valitsus nende eest hoolitseks».

Obama kampaaniameeskond haaras ajakirja Mother Jones avaldatud videost kiiresti kinni kui tõendist, et miljonärist vabariiklaste kandidaat on pool riigi elanikkonnast maha kandnud ega sobi presidendiks.

Liberaalne ajakiri avaldas teisipäeval uued videolõigud, mis seekord keskenduvad välispoliitikale, eriti Iisraeli-Palestiina küsimusele.

Vastates kampaaniaüritusel küsimusele, kas Palestiina küsimust on võimalik lahendada, vastas Romney, et palestiinlased pole «rahu saavutamisest vähimalgi määral huvitatud» ning et «rahu saavutamine on niisama hästi kui mõeldamatu».

«Vaadates palestiinlasi, kes niikuinii rahu ei soovi ja kes on pühendunud Iisraeli hävitamisele, tundub, et võimalust lihtsalt ei ole. Tuleb edasi liikuda nii hästi kui saab. Tuleb loota teatud stabiilsust, kuid samas endale aru anda, et see probleem jääb lahendamatuks - lööme palli väljakule ja loodame, et kuidagiviisi midagi juhtub ja asi laheneb,» ütles Romney. «Mõte survestada iisraellasi millestki loobuma, et palestiinlasi tegutsema panna, on maailma halvim mõte.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles