Oksaneni ja Paju raamatu esitlus möödus rahulikult

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Öise Vahtkonna liikmed Dmitri Linter (vasakul)ja Maksim Reva
Öise Vahtkonna liikmed Dmitri Linter (vasakul)ja Maksim Reva Foto: Liis Treimann

Kirjanike ja kolumnistide Sofi Oksaneni ning Imbi Paju soomekeelse artiklikogumiku «Kõige taga oli hirm» esitlus Sanomatalos meelitas kohale enam kui 300 inimest ja see möödus rahulikult.


Kell 15 alanud esitlusel viibis ligi 300 inimest pluss arvukalt meedia esindajaid, vahendas Helsingin Sanomat.

Oksaneni ja Palju raamat räägib sellest, kuidas mõjutas Eesti okupeerimine Nõukogude Liidu vägede poolt tavaliste inimeste elu.

Sündmust vastustav meeleavaldus koosnes lõpuks vähem kui paarikümnest inimesest. Lisaks našistidele võtsid sellest osa Öise Vahtkonna esindajad ja kaks Soome islamipartei esindajat, vahendas YLE.

Sanomatalo juures toimunud vastumeeleavaldusest võttis samuti osa käputäis inimesi.

Öise Vahtkonna liige Dmitri Linter põhjendas oma viibimist Helsingis telekanalile MTV3 sellega, et tahab toetada kolleege antifašistlikust organisatsioonist.

«Minu roll on toetada kolleege ja rääkida, et Soome on praegu segatud Vene-vastasse rindesse, võitlusesse Venemaa vastu,» selgitas ta.

«Saabusime siia, sest ka eestlased tulid siia rääkima oma mälestusi nõukogude ajast. Rääkima, mida me mõtleme ja mis Eestis toimub,» rääkis Maksim Reva MTV3-le.

Reva ja Linter kinnitasid telekanalile, et meeleavaldajatel pole midagi Soome vastu.

«Otse vastupidi. Minu arvates on Soome suurepärane eeskuju demokraatiast ja tolerantsist Euroopas ning näiteks eestlastel on palju õppida, kuidas ehitada riigis üles valitsust ja administratsiooni ning õpetada tolerantsust ning demokraatiat,» rääkis Reva.

Linteri väitel soovivad nad, et Soomest mõistetaks - eestlaste esitatavad väited on valelikud, täiesti väärad ning moonutatud.

«Tahame vaid seda, et Soomes ja Eestis oleks demokraatia ja et inimesed võiksid vabalt oma arvamust avaldada. Eestis sellist vabadust praegu ei ole,» rääkis Linter.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles