Weroli endisel juhil lasub hotellist topiste varastamise kahtlus

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Topised. Foto on illustratiivne.
Topised. Foto on illustratiivne. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Weroli endist juhti Erki Aavikut kahtlustatakse selles, et ta varastas kunagi endale kuulunud Salzburgi hotellist topiste kollektsiooni.

Tallinnas Pärnu maanteel asuva Salzburgi hotelli peremehed on Alvar Jaamu ja Heiki Pesti. Tänavu kevadel sai hotellist alguse kriminaalne lugu, kui seitse seinal rippuvat haruldast topist ühel hetkel kadusid. Tekitatud kahju ulatub meeste väitel 20 000 euroni, vahendab ERR Uudised «Pealtnägijat».

Et hotelli omanikke parasjagu kohal polnud, selgus kogu tõde turvavideolt. Sealt tundsid mehed ära hotelli endise omaniku Erki Aaviku, kes on laiemale avalikkusele tuntud kui rapsitehase Werol kunagine juht.

Hotelli tegevjuht Alvar Jaamu ütles, et Aavik helistas pärast topiste äraviimist ja ütles, et viis koos elukaaslase Monika Saluga ära endale kuuluvad topised.

Aavik sai aastate eest tuntuks Weroli juhina ja mõisteti sel aastal kohtus lõplikult süüdi muuhulgas omastamises ja usalduse kuritarvitamises. Monika Salu minevik sisaldab aga küsitavaid hiigelpreemiaid nii Eesti Loto endise juhina kui ka Pirita linnaosa vanemana.

Vaidlus uhkete topiste ja trofeede üle läheb tagasi 2004. aastasse, kui vennad Jaamud, Viljar ja Alvar, hotelli ära ostsid. Tol ajal tunti seda kohta Peoleona.

Alvar Jaamu rääkis, et hotelli ostes küsiti spetsiaalselt üle, kas müük on koos kogu sisustusega ning saadi jaatav vastus. «Me olime varem härra Aaviku käitumist näinud, kus ta oli ettevõtte müünud ja siis kliendibaasi tagantjärele müünud, ma pean silmas siin turvaettevõtteid. Ilma sisustuseta ja ilma ühe väga suure osata sellest sisustusest, nende topisteta, poleks see hotell pooltki seda väärt olnud,» nentis Jaamu.

Aavik pole enda sõnul kunagi topiseid ära müüa kavatsenud

Oma sõnade kinnituseks esitab ta 2004. aasta lepingu, millest nähtub, et pankrotis Peoleo hotell oli müügis koos kõigi päraldiste ja inventariga. Muuhulgas on nimekirjas 26 trofeed, mille väärtus vanas rahas on hinnatud 572 000 kroonile.

Erki Aavik ütles juhtumit selgitades, et kavatses oma trofeed ja topised juba mõnda aega hotellist ära tuua. «Tõepoolest, seal olid mulle tundmatud isikud, kellega ma ei ole kunagi nende topiste ja trofeede hoiustamise kohta sõnagi vahetanud, ütlesid et ei, neid ei saa siit ära viia ja nii ma siis sealt ära tulin peaaegu tühjade kätega,» kirjeldas ta.

«Peaaegu tühjad käed» sisaldasid siiski seitset täistopitud looma, muuhulgas Siberi saigat, Aafrika tüügassiga, ilvest, hunti ning mitmeid antiloopide sugulasi.

Kuid jahimees Aavik kinnitab, et see on puhtalt tema isiklik kaup, mida ta on selles hotellis juba aastaid hoiustanud. Kokku olevat tal Salzburgis hoiul 42 eset. Seejuures kokkuleppe topiste ja trofeede hoidmiseks oli ta vendade Alvar ja Viljar Jaamuga sõlminud aastaid tagasi ja seda suuliselt, nende müüki ega kinkimist ei ole tal enda sõnul kunagi plaanis olnud.

Seda juttu hotelli tänased juhid ei kinnita, vaid ütlevad, et ei kavatse ühe kauba eest mitu korda tasuda.

«Kui sa mängisid oma võimalused maha ja need läksid kõik müüki, siis need enam ei kuulu sulle,» ütles hotelli juhataja Heiki Pesti. «Arvatavasti ta ta ajab seda juttu selleks, et need topised maksavad väga palju ja kuna inimesel on raha vaja, siis ta teab, et kunagi sai Alvariga hästi läbi, tuli, oli ja nüüd läks ja võttis need ära, et saada mingit raha».

Kadunud topised ilmusid välja luurespetsialisti mõisas

Nii nagu sellistel puhkudel ikka, algatas prokuratuur kevadel kriminaalmenetluse ja Erki Aavik sai kahtlustuse varguse paragrahvi järgi. Kuid pool aastat on möödas ja kuigi turvavideo järgi oleks kõik justkui selge, pole uurimine hotelliärimeeste sõnul suurt edenenud. Prokuratuur samas probleemi ei näe ja manitseb hotellipidajaid kannatlikkusele – ringkonnaprokurör Mairi Heinsalu ütles, et pool aastat on kriminaalasja menetlemisel täiesti normaalne aeg.

Hotellijuhid ei taha aga prokuröri juttu uskuda ja on veendunud, et asja tegelik põhjus on selles, et varastatud topised ilmuseid välja luurespetsialist Eerik-Niiles Krossi mõisas.

Meedias avaldatud pildid Eerik-Niiles Krossile kuuluva Kõue-Triigi mõisa avamispeolt kujutavad ka topiseid, mis tundusid hotelli omanikele kahtlaselt tuttavad. Neid käidi ka kohapeal vaatamas ja veenduti, et tegu on samade topistega.

«See oli suhteliselt uskumatu, et niisugusel auväärsel kodanikul on varastatud kraam majas ja ma miskipärast ei usu, et olles väga informeeritud inimene, ei ole ta teadlik, et need on varastatud,» arvas Jaamu.

Erki Aaviku sõnul ei puutu see, kuidas topised Kõue-Triigi mõisa sattusid, üldse asjasse. «Minu topised, mida ma viin sinna, kuhu ma õigeks pean, ja Kõue-Triigi mõis on kindlasti topistele väga hea koht,» sõnas ta.

Hotellijuhid: kõrgemad instantsid kardavad Krossi

Avastanud kadunud topised mõisast, helistasid hotellijuhid kohe uurijatele ja kuigi politsei lubas kohe kohale tulla, järgnes sellele kaks päeva vaikust. Kui Pesti korrakaitsjatele uuesti helistas, oldi juba teist meelt.

«Milles asi on? Et isik, kes on selle mõisa omanik, on Eesti jaoks nii oluline isik, ja prokuratuur ei ole nõus,» meenutas Jaamu.

«Ja siis uurija ütles mulle, et oleme ausad, kõrgemad instantsid kardavad Eerik-Niiles Krossi,» lisas Pesti.

Ringkonnaprokurör Mairi Heinsalu polnud sellise väitega nõus ja kinnitas, et kriminaalasja kulgu sellega seotud isikute ühiskondlik positsioon kindlasti ei mõjuta.

Eerik-Niiles Kross ütles, et need topised on tema jaoks tühine teema ega tahtnud kaamera ette asja selgitama tulla. Oma kirjas ütles ta «Pealtnägijale», et topised andis mõisa hoidmiseks tõepoolest Erki Aavik ning tal polevat olnud mingit kahtlust, et need poleks Aaviku omad.

«Hetkel olen ma topiste vastutav hoidja ehk lausa kohustatud neid mõisas pidama. Ma saan aru, et topiste omandisuhe on vaidlustatud. Kui edaspidi keegi teine kui Erki Aavik peaks suutma tõestada, et ta on topiste omanik, siis loomulikult võib ta neile järele tulla,» kirjutas Kross.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles