Mikser: Michal on tagasiastumisega lootusetult hiljaks jäänud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraatliku partei esimees Sven Mikser
Sotsiaaldemokraatliku partei esimees Sven Mikser Foto: Peeter Langovits

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimehe Sven Mikseri hinnangul on Reformierakonna rahastamisskandaali keskele sattunud justiitsminister Kristen Michal ametist lahkumisega lootusetult hiljaks jäänud.

«Ma arvan, et sel hetkel, kui algatati uurimine, oleks olnud mõistlik lahkuda," ütles Mikser intervjuus BNSile.

«Võib öelda, et kuna see kahtlustus ja uurimine ei puuduta tema tööd justiitsministrina, vaid tema varasemat tegevust peasekretärina, siis võib öelda, et kui ta näiteks oleks põllumajandus- või keskkonnaminister, et siis võibolla tõepoolest oleks ka võinud ennast kaitsta ja seda vaidlust pidada selle üle, kelle väited on tõesed ja kelle omad mitte, ka ministriametis. Aga ka sellisel juhul loomulikult oleks minu isiklik soovitus olnud mitte valitsuse mainet ja oma erakonna mainet löögi alla seada,» sõnas Mikser.

«Ta on sellega hiljaks jäänud ja ma arvan, et ükskõik mis edasi juhtub, kas asi jõuab kohtusse või ei jõua kohtusse, kas ta lahkub ametist ise või teda umbusaldatakse. Tegelikult on, nagu inglise keeles öeldakse, «too little too late», et see on lootusetult hiljaks jäänud,» ütles SDE esimees.

«Mind tegelikult peaministri suhtumine selles mõttes üllatab, et ta on paljudel varasematel juhtudel, eeskätt skandaalides, mis seonduvad siin ühe suure opositsioonierakonnaga, on ta väga kiiresti väljendanud väga resoluutset seisukohta asjades, mis kunagi kohtusse isegi ei jõua, või mis hiljem võibolla õiguskaitseorganite tähelepanu orbiiti jõuavad, aga igatahes kaugelt enne kohtuotsust. Siin teatavat sellist kahepalgelisust kindlasti võib märgata,» leidis Mikser.

Riigikogu SDE fraktsioon kogub justiitsministri umbusaldamiseks allkirju, kuid praegu on umbusaldamise sisseandmiseks vajalikust 21 allikirjast puudu kaks. Riigikogu Keskerakonna fraktsioonist lahkunute Demokraatide Ühendus otsustas kolmapäeval pärast justiitsminister Kristen Michaliga kohtumist tema umbusaldamisega mitte ühineda. Umbusaldust pole toetanud ka Keskerakonna fraktsioon.

Riigiprokuratuur alustas tänavu mais kriminaalmenetlust kontrollimaks Postimehes ilmunud väiteid, et Reformierakond on vastu võtnud teadmata allikatest pärinevat vara, mis on vormistatud erakonna liikmete annetustena.

Alates 1997. aastast Reformierakonda kuuluv Silver Meikar tunnistas Postimehe arvamusloos, et annetas Reformierakonnale suuri summasid, mille sai partei töötajalt Kalev Lillolt ning mille päritolu ta ei teadnud. Meikar nimetas toimunut musta raha voolamiseks parteidesse ja tema kinnitusel on sarnaselt erakonda toetanud kümned liikmed, nii riigikogust kui ka piirkondadest.

30. juulil esitas prokuratuur Michalile ja Lillole ametliku kuriteokahtlustuse. Kohtueelses menetluses on lisaks neile saanud kahe erineva paragrahvi järgi kahtlustuse ka riigikogu liige Kalle Palling. Michal kinnitas 31. juulil, et kui vaidlus peaks jõudma kohtusse, lahkub ta justiitsministri ametist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles