Afganistani suunduv kontingent läbis hindamisõppuse

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Scoutspataljon
Scoutspataljon Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Täna lõppes Ida-Virumaal Sirgalas järgmise rotatsiooniga Afganistani suunduva kontingendi õppus BAM, millel harjutati tööks operatsioonipiirkonnas ja üksuste valmisoleku hindamine.

Scoutspataljoni kaitseväelased harjutasid tegevust vastasega kontakti sattumisel ja isevalmistatud lõhekehade leidmisel, haavatu evakueerimist, suhtlemist kohalikega ning koostööd Afganistani julgeolekujõududega.

Õppuse läbiviija, Scoutspataljoni staabiülema major Tarmo Kundla sõnul olid läbi mängitud olukorrad võimalikult sarnased operatsioonidele Afganistanis. «„Kohalike elanikega suhtlemine on operatsioonipiirkonnas kriitilise tähtsusega,”» ütles Kundla. Scoutspataljoni sõdurid etendasid vastasjõudude ja Talibani võitlejaid, kohalikke elanikke ja Afganistani jõustruktuure kehastasid Vahipataljoni ajateenijad.

Õppusel osalenud Ameerika Ühendriikide vaatleja kapten Luke Pereira sõnul oli BAM üles ehitatud sarnaselt USA samalaadsetele õppustele. «„Kasutame samuti rollimängijaid, kes etendavad kohalikke sõjaväelasi, politseinikke ning tsiviilelanikke,”» ütles Pereira, kes kiitis osalenute kiiret õppimisvõimet ja varasemate kogemuste oskuslikku kasutamist.

«“Teie kaitseväelaste oskused ja välisoperatsioonidelt kogutud teadmised on nähtavad igal sammul ning nad jätkavad enda arendamist iga päev,»” ütles kapten Pereira.

Lisaks Ameerika Ühendriikide vaatlejatele harjutasid õppusel sidealast koostööd Eesti kontingendiga Ühendkuningriigi kaitseväelased.

Pärast BAMi läbivad üksused viimase suurema õppuse Teraskilp Lätis, Afganistani suundub kontingent novembris.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles