Koalitsioon jõudis kokkuleppele lastetoetuste tõstmise kavas

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik / Postimees

Koalitsioonierakondade töörühm jõudis täna kokkuleppele lastetoetuste tõstmise kavas.

Kokkuleppe kohaselt tõuseb suhtelises vaesuses elavate ühe lapsega perede lastetoetus 19,18 eurolt 38,36, kahe lapsega peredel 76,72 ning kõigil kolme ja enama lapsega peredel 57,54 eurolt 95,9 euroni kuus.

Reformierakonna varem välja pakutud kava järgi pidanuks enim tuge vajavate laste perede esimese ja teise lapse toetus tõusma tuleva aasta juulist 30 ning iga järgneva lapse puhul 80 eurole lapse kohta kuus. Reformi lõplikul rakendumisel pidanuksid toetused olema vastavalt 40 ja 115 eurot.

Lisaks pidas töögrupp vajalikuks tõsta kolmikute sünni puhul makstavat ühekordset sünnitoetust enam kui kolm korda 3000 euroni. Samuti lepiti kokku, et lisanduvaid lastetoetusi ei arvestata enam toimetulekutoetuste määramisel.

Võimuerakondade teatel mõjutavad muudatused kokku ligi 70 000 last.

Koalitsiooniparteide pressiteate kohaselt on kokkulepitud reform kombinatsioon universaaltoetustest ja vajaduspõhistest toetustest. Mõlema meetme samaaegset kasutamist on Eestile muu hulgas soovitanud Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsioon. Lastetoetuste tõstmise kandvaks ideeks on vajaduspõhisus ning lasterikaste perede senisest tõhusam toetamine, teatasid parteid.

Riigikogu sotsiaalkomisjoni Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluva esimehe Margus Tsahkna sõnul tõusevad toetused üle mitme aasta, et aidata puuduses kannatavaid lapsi ning parandada kõigi kolme- ja enamalapselise perede laste olukorda. «Kui peres on kolm või enam last, siis asub see pere tihti allpool vaesuspiiri, mistõttu otsustasime nende toetust pea kahekordistada nii, et seda ei tule eraldi taotleda, vaid toetust saavad kõik,» lausus ta.

Reformierakondlasest sotsiaalminister Hanno Pevkur ütles, et senised lastetoetused jäävad kõigile alles ning neile lisanduvad täiendavad toetused. «Kolmanda lapse toetuse tõstmine kõigile peredele on selge perepoliitiline meede, et perre sünniks vähemalt kolm või enam last ja iive jõuaks plussi,» märkis ta.

Võimuerakondade teatel mõjutavad muudatused kokku ligi 70 000 last. Reform käivitud tuleva aasta 1. juulist ja rakendub täismahus 2015. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles