Signe Kivi: mulle pole umbusaldamise põhjust selgitatud

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Signe Kivi
Signe Kivi Foto: Mardo Männimägi / Kanal 2

Eesti Kunstiakadeemia rektor Signe Kivi sõnul oli tema jaoks üleeilne umbusaldamise katse ootamatu ning selle sisu ei tea ta siiani.

Eesti Kunstiakadeemia üleeilsel nõukogu istungil toimus rektor Signe Kivi umbusaldushääletus, mis aga läbi ei läinud.

«Umbusaldushääletuse sisu ma ei tea, sest mulle seda ei esitatud. Paraku ei esitatud mulle ka ühtegi küsimust ega selgitatud umbusaldamise põhjuseid,» teatas Kivi täna Postimehele. «Mulle oli umbusaldushääletuse päevakorrapunkt ootamatu, kuivõrd Eesti Kunstiakadeemia olukord on selgem võrreldes kevadega, kui saime teada, et SA Archimedes peatab rahastuse ning nõuab ELi struktruurifondidest eraldatud sihtotstarbelised vahendid tagasi.»

Ta seletas, et pärast umbusaldushääletust jätkas ta nõukogu koosoleku juhatamist ja õppetööga seotud päevakorrapunktide arutelu.

«Tunnistan, et mul on raske see teadmine, et nii paljud nõukogu liikmed on hääletanud minu vastu, kuid ma ei usu, et see hääletus esindab terve akadeemia seisukohta.»

«Tunnistan, et mul on raske see teadmine, et nii paljud nõukogu liikmed on hääletanud minu vastu, kuid ma ei usu, et see hääletus esindab terve akadeemia seisukohta,» ütles rektor. Kivi umbusaldamist pooldas 14 nõukogu liiget, kuus oli vastu, üks liige puudus ja üks oli erapooletu. Umbusaldamiseks oli vaja 15 häält.

«Käesoleva aasta kevadel kaalusin tõsiselt rektoriametist tagasiastumist ning tegin 20. märtsil nõukogule avalduse, milles ütlesin, et pean vastutustundlikuks, kui juht toob organisatsiooni raskest olukorrast välja, mitte ei põgene kõige kriitilisemal hetkel ning alles siis küsib, kas tal on mandaati jätkata,» rääkis Kivi. «Meenutan, et olin paraku ainus rektorikandidaat kaks aastat tagasi, olukorras, kus olulised otsused uue maja protsessis oli nõukogus läbi hääletatud, vastu võetud – vana hoone lammutatud, probleemid uue õppehoone finantseerimisega ilmselged.»

Ta lisas, et vaatamata kõigele, peeti toona õppeaasta avaaktust ajaloolisel kunstiakadeemia asukohal Tartu mnt 1, kus Eesti Kunstiakadeemia vaim ja ühtsus oli kõigile nähtav ja kogetav.

«Tundsime, et oleme organisatsioonina tugevad ja jaksame raskustele vastu pidada ja edasi minna,» ütles Kivi. «Tean, et olen teinud vigu, aga nii vead kui head olen teinud kunstiakadeemia parema tuleviku nimel. Usun, et olen võimeline ka oma tegevusi kriitiliselt hindama ja vastutust võtma.»

Kivi sõnul on ta kriitiline selle suhtes, et ehkki on akadeemia hoidnud konservatiivset poliitikat, oleksid pidanud uue õppehoone rahastamisskeemid olema veelgi realistlikumad.

«Eriti seejärel, kui lõplikult selgus, et lisaks EL tõukefondidele, ei saa me uue õppehoone rajamisel loota Vabariigi Valitsuse lisarahastusele,» selgitas rektor.

Postimehe andmetel on osa akadeemia nõukogust kriitiline ka haldus- ja finantsdirektor Andri Simo tegevuse suhtes. «Finants- ja haldusdirektori olen kutsunud majja mina ja kahtlemata vastutan ka tema tegevuste eest,» kinnitas Kivi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles