Uut uurimist kapo ei alusta

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtotsust tulid kuulama ka eksperdid, kes Ringmaa asjas DNA ja sõrmejälgede kallal töötasid. Vasakult Kadri Sinivee, Anu Aaspõllu, Gea Ling ja Triinu Sillamaa.
Kohtotsust tulid kuulama ka eksperdid, kes Ringmaa asjas DNA ja sõrmejälgede kallal töötasid. Vasakult Kadri Sinivee, Anu Aaspõllu, Gea Ling ja Triinu Sillamaa. Foto: Toomas Huik

See, et kõik inimkannatanutega pommiplahvatused jäid Harju maakohtu eilse otsusega lahenduseta, ei tähenda, et kaitsepolitsei neid uuesti uurima peaks.




«Sisuliselt on selles kriminaalasjas kõikvõimalikud uurimistoimingud ammu ära tehtud ja midagi tõesti olulist pole kahe silma vahele jäetud. Nii et ma ei kujuta ette, mida siin veel tagantjärele enamat saaks ära teha,» argumenteeris juhtiv riigiprokurör Margus Kurm mõni tund pärast kohtuotsuse teatavaks tegemist.

Tema sõnul saab küsimus tekkida vaid sellel pinnal, et vahest oleks uurijad mõnda asja saanud paremini teha. Ent tagantjärele on uurimisvigu raske parandada.

See, et kohtus vaid kahes plahvatamata jäänud pommi faktis süüdi mõistetud Ringmaa puhul ei pidanud kohus argumendiks Kurmi rõhutatud asjaolude seostamist ehk viia kokku sarnast teoviisi ja kuriteopaikade ühte piirkonda, on prokuröri sõnul temale mõistetamatu.

«Kuid esialgu ei tea me veel ju midagi täpset – milliseid tõendeid pidas kohus juriidiliselt kõlblikuks ja milliseid mitte,» ütles Kurm.

Näiteks pole enne motiveeritud otsuse avaldamist teada, kas kohus pidas piisavaks tõendiks Punase tänava taarapunkti plahvatamata jäänud pommilt leitud lauaarvuti detaile, mille korpus leiti hiljem läbiotsmisel Ringmaa kodust.

Kurmi sõnul üritas Ringmaa jätta avalikkusele valet muljet, justkui poleks lõhkekehadelt saadud DNAd võrreldud peale tema kellegi teise DNAga. «Seda DNAd võrreldi kogu politsei DNA andmebaasiga (ligi 34 000 inimest – toim) ja Ringmaa on ainus inimene, kes sellele vastas,» osutas ta.

Kohtuekspertiisi instituudi juhi Üllar Lanno sõnul peaksid inimesed Ringmaale pikaajalise vangistuse mõistmise üle pigem rõõmustama, kui pisiasjade kallal norima. «Sest selle juhtumi puhul tõepoolest leiti lõpuks see nõel heinakuhjast üles,» põhjendas ta.

Peab kukrut kergendama
Ringmaalt mõisteti Eesti Vabariigi kasuks tsiviilhagi katteks välja
•    20 255 krooni alusetult välja makstud pensioni
•    10 875 krooni sundraha
•    10 000 krooni riigi määratud kaitsja tasu 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles