Sisekaitseakadeemia rektor: jõukasutamise taktika tuleb ümber mõelda

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lauri Tabur
Lauri Tabur Foto: Toomas Huik

Sisekaitseakadeemia rektor Lauri Tabur rääkis ETV saates «Kahekõne», et inimesed küsivad viimasel ajal, kuhu on kadunud politseijõud ning seetõttu on vaja hakata ümber mõtlema 90ndatel loodud politseitaktikat.

«15 aastat tagasi oli meil valikus astuda kuritegelikule jõule jõuga vastu ja see alla suruda, aga paraku maailma ajaloo kogemustest on näha, et jõud jõu vastu tektiab konflikte.  Eesti riik jõudis viis aastat tagasi olukorda, kus noored inimesed ütlesid täitsa selge silmavaatega, et meil on igav riik, siin ei toimu mitte midagi,» rääkis Tabur 90ndatel tehtud taktikavalikust, mille puhul ei olnud vaja jõudu kasutada.

«Täna oleme jälle jõudnud selleni, et kodanikud küsivad, et kus on politseijõud ning seetõttu tuleb seda taktikat hakata ümber mõtlema. Samas jälle kui hakkame rohkem jõudu kasutama ja seda koolis noortele õpetama, siis hakkavad toimuma ka rahutused, hakatakse tulistama, inimesed saavad surma,» rullis Tabur lahti musta stsenaariumi.

«Suhtumises jõusse oleme me tagasi 90ndate keskpaigas, inimesed kardavad sama palju kui 90ndate alguses. Me peame mõtlema rohkem riigi rolli jõu kasutamises, see on laiem süsteem, kuidas need asjad omavahel haakuvad, et pärast ei tekiks seda järellainetust, et hakkame järjest rohkem suruma ja jõudu kasutama,» rääkis Tabur ning lisas, et politseitaktika pole nii palju muutunud, aga pigem on küsimus selles, millistes situatsioonides jõudu kasutada ning kas ühiskond seda aktsepteerib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles