Aegunud trahvi menetluse lõpetamist peab taotlema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parkimistrahvi kviitung.
Parkimistrahvi kviitung. Foto: Liis Treimann

Justiitsministeerium meenutab, et vastavalt riigikohtu otsusele aeguvad küll trahvid pooleteise aasta pärast, kuid täitemenetluse lõpetamiseks peab inimene ise kohtu poole pöörduma.

Justiitsministeeriumi asekantsleri Marko Aaviku sõnul on peale möödunud aastal riigikohtu tehtud otsust ministeeriumi poole pöördunud mitmed inimesed, kes kurdavad selle üle, et vaatamata täitemenetluse aegumisele pole täitur trahvi sissenõudmist lõpetanud.

Aavik rõhutas, et täitur ise ei tohigi täitemenetlust lõpetada. «Ka sel juhul, kui inimene pole täitemenetluse eest kõrvale hiilinud, ei lõpe pooleteise aasta möödudes täitemenetlus iseenesest, selleks peab võlgnik esitama avalduse kohtule.»

«Oluline on aga meeles pidada seda, et kui inimene on trahvi tasumisest ja täitemenetlusest teadlikult hoidunud, siis see pooleteiseaastane tähtaeg enam ei kehti ning trahvi sissenõudmise tähtaega pikendatakse selle aja võrra, mil kohtutäituril polnud võimalik menetlust läbi viia,» toonitas Aavik.

Asekantsler selgitas, et ainult kohus on pädev otsustama, kas trahvi nõudmata jätmine on tingitud inimese enda tegevusest või kohtutäituri tegevusetusest.

Aaviku sõnul on mõistlik määratud trahv alati õigel ajal ise ära maksta. Aastaid trahvi maksmisest kõrvale hoidmine ning seejärel kohtus selle üle vaidlemine, kas trahvi täitmine on aegunud või mitte, kujuneb trahvi maksmisest märksa kulukamaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles