Arstitudengid: õppelaenusüsteemi muutmine hoiaks noori arste kodumaal

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arstitudengid.
Arstitudengid. Foto: SCANPIX

Eesti Arstiteadusüliõpilaste Selts ei poolda riigikogu liikme Margus Tsahkna eilses Postimehes välja käidud ideed, et maksumaksja raha eest koolitatud noored arstid peaksid kohustuslikus korras vähemalt seitse aastat kodumaal töötama.

Seltsi president Kadri Kasak ütles, et Tsahkna idee ei ole üllatuslik ega uus. «Iseenesest on mõistetav, et riikliku koolitustellimuse eest ootab maksumaksja ka tulemust ja arstide lahkumine riivab inimeste õiglustunnet. Arstide koolitamisele kulutatakse tõesti suur hulk raha,» möönis ta.

Kuid riik ei saa ka piirata tööjõu vaba liikumist Euroopa Liidus, märkis Kasak. «Seega tööaastad kodumaal peaksid olema integreeritud arstide õppekavasse. Seega ainukene mõeldav variant oleks selline, et õppe alguses annab riik õppijale laenu selle klausliga, et kodumaale jäädes laen tasutakse tema eest,» rääkis tudengiseltsi juht.

Kasak lisas, et sel juhul peaks niisugune süsteem kehtima mitte vaid arstidele, vaid ka kõigile teistele kõrgkoolides tasuta kohtadel õppijatele, nende seas ka õdedele. Kui aga noor arst soovib ikkagi välismaale suunduda, peab ta tasuma oma õppe eest vastavalt maksetingimustele, kirjeldas ta arstitudengite seltsi nägemust.

«Härra Tsahkna on esitanud vähekaalutletud seisukoha, nii suurele probleemile lahenduse leidmine vajab põhjalikku arutelu kõikide osapoolte vahel. Arstide palkade tõus iseenesest peaks aga looma parema töö- ja elukeskkonna Eestis, mis motiveeriks arste kodumaale jääma,» lõpetas Kasak.

Margus Tsahkna leidis eilses Postimehes, et noored arstid peaksid kooli lõpetamise järel vähemalt seitse aastat Eestis töötama. «Arstidega tuleks teha põhimõtteline kokkulepe, et kui ühelt poolt tõstetakse palku, siis Eestis maksumaksja raha eest koolitatud arst peaks jääma vähemalt seitsmeks aastaks ka siia tööle,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles