Reformierakonna toetus langes 33 protsendini

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna üldkogu Viljandi lossimägedes.
Reformierakonna üldkogu Viljandi lossimägedes. Foto: Andres Haabu

Rahvusringhäälingu uudistetoimetuse tellitud TNS Emori uuringust selgub, et augustis viimase kahe aasta kõrgeimale tasemele tõusnud Reformierakonna toetus langes septembris kuue protsendipunkti võrra 33 protsendini.

Kui juunis toetas Reformierakonda 31, juulis 34 ja augustis 39 protsenti, siis septembris langes erakonna populaarsus rahvusringhäälingu uudisteportaali teatel 33 protsendini. Samuti kaotas augustiga võrreldes populaarsust Isamaa ja Res Publica Liit, keda juunis toetas 14, juulis 15, augustis 13 ja septembris 11 protsenti vastanutest. Nii madal oli erakonna toetus viimati 2009. aasta märtsis.

Samal ajal kasvas mõlema opositsioonierakonna populaarsus. Sotsiaaldemokraatliku Erakonna toetus, mis juunis oli 24, juulis 25 ja augustis 20 protsenti, tõusis septembris 24 protsendini nagu ka Keskerakonnal, mida juunis toetas 23, juulis 22 ja augustis 20 protsenti vastanuid.

Uuringufirma analüütiku Aivar Voogi hinnangul vähendasid valitsuserakondade toetust meditsiinitöötajate ja õpetajate lahendamata palgaküsimused. «Erakondade enda tegemistega seotud skandaalid nähtavasti ei mõjuta nii palju kui inimeste elu otseselt puudutavad asjad,» lausus ta.

Ühiskonnas tekkinud probleemidest rääkimine on tema sõnul kindlasti soodsam opositsiooniparteidele, kes olukorra eest otseselt ei vastuta. «Koalitsioonierakondadel, kes otseselt vastutavad, nende reiting langeb. Praegu on tõesti nii, nagu oli märtsis ja aprillis ehk soodusperiood opositsioonierakondadele,» ütles ta.

TNS Emor esitab erakondade toetuse nende vastajate põhjal, kel on erakondlik eelistus olemas. Neid inimesi, kes ei osanud eelistada ühtki parteid, oli septembris 37 protsenti.

Erakondade igakuise populaarsusuuringu käigus küsitles uuringufirma 29. augustist 19. septembrini 889 valimisealist kodanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles