Ecuador kaalub Assange'i Rootsi viimist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julian Assange'i pildiga pamflett
Julian Assange'i pildiga pamflett Foto: SCANPIX

Ecuadori välisminister Ricardo Patiño tegi eile ettepaneku viia WikiLeaksi asutaja Julian Assange Londonist Stockholmi, kus teda soovitakse seksuaalkuritegudes süüdistatavana üle kuulata, kuid jätta ta Ecuadori kaitse alla.

Patiño ütles ajakirjanikele, et Ecuador kaalub alternatiivi, mille puhul Assange «jääks meie kaitse alla, kuid rahuldatud saaks ka Rootsi kohtusüsteemi nõudmised».

Austraalia kodanik Assange (41) palus juunis Ecuadori Londoni saatkonnas varjupaika, olles ammendanud kõik võimalused apellatsiooniks väljaandmise vastu Rootsile, kus teda süüdistatakse seksuaalkuritegudes.

Ecuador andis WikiLeaksi asutajale diplomaatilise varjupaiga, kuid ta ei saa Londonist lahkuda ega isegi saatkonnahoonest väljuda, sest teda ähvardab vahistamine, kuna Suurbritannia kohus on otsustanud ta Rootsile välja anda.

Assange kardab, et Rootsi annaks ta omakorda välja Ühendriikidele, kus teda ootaks salajaste dokumentide suurpaljastamise eest kohus ja võimalik, et isegi surmanuhtlus.

Patiño viitas eile «uutele arengutele» Rootsi asjas, kuid ei soovinud üksikasju avalikustada. Tema sõnul oleks Ecuadori seisukohast kõige parem, kui Suurbritannia tagaks Assange'ile vabaduse riigist lahkuda.

Ecuadori välisministril on kavas tõstatada Assange'i küsimus järgmisel nädalal ÜRO Peaassamblee ajal New Yorgis Briti välisministri William Hague'iga kohtudes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles