IRLi peasekretär seostab opositsiooni toetuse kasvu rahalubamisega

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Sibul
Priit Sibul Foto: Liis Treimann / Postimees

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) peasekretäri Priit Sibula hinnangul on opositsiooniparteide toetus septembris kasvanud, kuna nad sidusid Euroopa Stabiilsusmehhanismi arutelud populistlikult lastetoetuste ja palkadega ning lubasid kõikjale raha.

Sibula sõnul on inimestel sissetulekute suurenemise osas selged ootused ning valitsuserakondadelt oodatakse lahendusi. «Usun, et see on üks peamisi põhjuseid, mis võis valitsuserakondade populaarsust septembris mõjutada. Nüüd, kui valitsus on järgmise aasta eelarve osas kokku leppinud, saame kinnitada, et inimeste sissetulekud kasvavad,» lausus ta ja avaldas veendumust, et sellised otsused vastavad valijate ootustele.

Keskerakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) toetuse kasvust rääkides ütles ta, et opositsioon sidus Euroopa Stabiilsusmehhanismi arutelu populistlikult palkade ja lastetoetustega ning on oma retoorikas lubanud kõikjale raha. «Ilmselt on selline ilus jutt mõjutanud Keskerakonna ja Sotsiaaldemokraatide toetust septembris,» lausus Sibul.

Rahvusringhäälingu uudistetoimetuse tellitud TNS Emori uuringust selgub, et augustis viimase kahe aasta kõrgeimale tasemele tõusnud Reformierakonna toetus langes septembris kuue protsendipunkti võrra 33 protsendini.

Kui juunis toetas Reformierakonda 31, juulis 34 ja augustis 39 protsenti, siis septembris langes erakonna populaarsus 33 protsendini. Samuti kaotas augustiga võrreldes populaarsust IRL, keda juunis toetas 14, juulis 15, augustis 13 ja septembris 11 protsenti vastanutest. Nii madal oli erakonna toetus viimati 2009. aasta märtsis.

Samal ajal kasvas mõlema opositsioonierakonna populaarsus. SDE toetus, mis juunis oli 24, juulis 25 ja augustis 20 protsenti, tõusis septembris 24 protsendini nagu ka Keskerakonnal, mida juunis toetas 23, juulis 22 ja augustis 20 protsenti vastanuid.

TNS Emor esitab erakondade toetuse nende vastajate põhjal, kel on erakondlik eelistus olemas. Neid inimesi, kes ei osanud eelistada ühtki parteid, oli septembris 37 protsenti.

Erakondade igakuise populaarsusuuringu käigus küsitles uuringufirma 29. augustist 19. septembrini 889 valimisealist kodanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles