Egiptuse kohus jättis parlamendi laialisaatmise otsuse jõusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egiptuse president Mohamed Morsi
Egiptuse president Mohamed Morsi Foto: SCANPIX

Egiptuse kõrgeim halduskohus lükkas laupäeval tagasi islamistide apellatsiooni, milles nõuti parlamendi laialisaatmise otsuse tühistamist, teatas kohtuallikas.

«Parlament ei eksisteeri seaduslikult alates kõrgema konstitutsioonikohtu 14. juuni otsusest, milles tunnistatakse parlament põhiseadusega vastuolus olevaks ja nõutakse laialisaatmist,» ütles kõrgeim halduskohus oma otsuses.

Mõjuka Moslemivennaskonna ja tema poliitilise tiiva Vabaduse ja Õigluse Partei ametnikud olid lootnud, et kõrgeim halduskohus toetab nende nõudmist parlament ennistada. Kohus aga leidis, et kõrgeima konstitutsioonikohtu otsust ei saa muuta.

Parlamendi alamkoda valiti eelmise aasta lõpus. Islamistid said seal suure enamuse. Kõrgeim konstitutsioonikohus aga otsustas 14. juunil, et parlament on ebaseaduslik, kuna valimisseaduses oli puudusi.

8. juulil andis Moslemivennaskonna ridadest riigipeaks tõusnud Mohamed Morsi välja määruse, milles nõudis parlamendi ennistamist, kuid konstitutsioonikohus külmutas selle määruse kaks päeva hiljem.

Uued valimised peaksid toimuma kaks kuud pärast uue põhiseaduse vastuvõtmist. Seda koostab praegu islamistide kontrolli all olev komitee, mis peaks oma tööga lõpule jõudma veel sel aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles