Hiina merevägi sai kätte oma esimese lennukikandja

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennukikandja Varjag
Lennukikandja Varjag Foto: SCANPIX

Hiina sõjalaevastik sai täna pärast aastaid kestnud ümberehitustöid kätte oma esimese lennukikandja, teatas riigimeedia.

Üleandmise käigus tõmmati aluse masti Hiina riigi- ja ahtrisse rahvavabastusarmee lipp, kirjutas ingliskeelne ajaleht Global Times. Tulevikus on plaanis korraldada ka laeva ametliku kasutuselevõtu tseremoonia.

Hiina kaitseministeerium pole sündmust kommenteerinud.

Tegemist on 300 meetri pikkuse Nõukogude Liidu kunagise lennukikandjaga Varjag, mille Hiina 1998. aastal Ukrainalt soetas ja oma laevatehases ümber ehitada lasi.

Kolmsada meetrit pika aluse soomustatud kere hangiti ilma mootori, elektrisüsteemide ja laevakruvita. Laeva ehitust alustati 1980. aastatel, kuid tööd seiskas Nõukogude Liidu lagunemine 1991. aastal.

Alus seisis aastaid Ukrainas dokis ja roostetas, kuni müüdi ühele Hiina relvajõududega seotud kompaniile. Tookord väideti, et laevast saab ujuvkasiino.

Rekonstruktsioonitööd algasid Kirde-Hiinas Dalianis 2002. aastal. Peking on korduvalt kinnitanud, et riigi esimene lennukikandja ei ähvarda Hiina naabreid ning laeva kasutatakse peamiselt väljaõppeks ja uuringute läbiviimiseks.

Üleandmistseremoonia toimus Daliani sadamas ajal, mil pinged naaberriikidega on Ida- ja Lõuna-Hiina mere territoriaalvaidluste tõttu süvenenud.

Hiina sõjavägi on maailma suurim ja Peking on erakordselt kidakeelne oma relvaprogrammide osas. Hiina kaitse-eelarve küündis 2012. aastal 106 miljardi dollarini, mis on 11,2 protsenti rohkem kui aasta varem.

USA kaitseministeeriumi kohaselt on Hiina tegelikud kaitsekulud 120 kuni 180 miljardit dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles