Valitud kultuurimälestised tähistatakse ruutkoodiga

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
QR-kood, mis viib kultuurimälestiste riiklikku registrisse.
QR-kood, mis viib kultuurimälestiste riiklikku registrisse. Foto: http://register.muinas.ee/

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) turismiarenduskeskuse ja muinsuskaitseameti koostöös läbiviidava pilootprojekti käigus tähistatakse valitud kultuurimälestised QR-koodi ehk ruutkoodi tähistega.

Muinsuskaitseameti avalike ja välissuhete nõunik Carolin Pihlap rääkis Postimehele, et objektidelt leitav ruutkood viib nutitelefoni kasutaja EASi turismilehele puhkaeestis.ee. Pilootprojekti käigus tähistatavate objektide nimekiri on EASi valitud ja sisaldab objekte, mis on kajastatud nende lehel www.puhkaeestis.ee. Näiteks paigaldatakse ruutkoodi tähis Paldiski Püha Georgi kirikule.

«Kultuurimälestiste riiklikul registril on nutitelefonide kasutajatele loodud eraldi m-rakendus, mille kaudu on mugav teha põhipäringuid ja saada lisainfot kaitsealuste mälestiste kohta,» ütles Pihlap.

Pihlapi sõnul otsustatakse iga valitud mälestise puhul eraldi, kuhu ja kuidas kood paigaldatakse. «Võimalusi saab olema ilmselt kolm: seal, kus on olemas infotahvlid, lisatakse kood kleebisena infotahvlile. Eelistuselt järgmine variant on kleebisena hoone (kui koodi saav mälestis on hoone) aknale või ukseklaasile ja kolmas eelistus on eraldi kinnitatav plekktähis.»

Pihlap kinnitas, et kindlasti ei tähenda ruutkoodide võimalik paigaldus, et edaspidi tähistatakse mälestisi ainult ruutkoodidega ning loobutakse traditsioonilisest mälestiste tähistamisest seni kasutusel olnud mälestiste tähiste ja infotahvlitega. «Küll aga annab ruuttähis nutitelefonide kasutajatele lisavõimaluse info saamiseks.»

Ettevõtmist rahastab EAS.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles