Politsei- ja piirivalveametis taasluuakse DVI-üksus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees/Scanpix

Politsei- ja piirivalveametis (PPA) taasluuakse DVI ehk loodusõnnetuse ja katastroofi ohvrite identifitseerimise üksus, mille töö seisneb katastroofi või loodusõnnetuse ohvrite tuvastamises, kui ohvrid on raskesti identifitseeritavad või on osa ohvreid kadunud.

Vajaduse korral lähetatakse üksuse liikmed tööle välisriiki, kui Eesti Vabariigi elanikud) on hukkunud. DVI-üksuse tööd hakkab koordineerima juhtrühm, kelle tööd veab Jaan Sild keskkriminaalpolitsei arendusbüroo koordinatsioonitalitusest. Juhtrühma kõrval kuuluvad DVI-üksuse koosseisu veel sündmuskoharühm, tuvastamisrühm ning logistika tugiisik, kirjutab PPA ajakiri Radar.

Esimest korda loodi DVI-üksus Eestis juba 1996. aastal. Seda üksust nimetati Eesti katastroofiohvrite identifitseerimise grupiks ja see oli loodud politsei alluvuses tollaste politseiameti, keskkriminaalpolitsei ning kohtuekspertiisi ja kriminalistika keskuse ametnike baasil, kaasates Eesti Kohtuarstliku Ekspertiisibüroo töötajaid. 2008. aastal liikus DVI töörühma tegevuse koordineerimine Eesti Kohtuekspertiisi Instituuti (EKEI), kuid toona jäi plaanide teostamine soiku.

DVI-üksuse varustust ja isikkoosseisu on testitud ametkondadevahelistel kompleksõppustel ning ka reaalsetes olukordades, näiteks 2005. aastal Tais Phuketi looduskatastroofi piirkonnas Soome DVI meeskonna koosseisus. DVI-üksuse taasloomine on tähtis ka rahvusvahelise koostöö aspektist. Interpol on andnud soovituse igal liikmesriigil luua katastroofiohvrite tuvastuse üksus standardite loomiseks, hoidmiseks ja arendamiseks ning rahvusvahelise koostöö toimimiseks.

Selle aasta põhiülesanne on komplekteerida üksuse isikkoosseis. Tuleval aastal hangitakse rühma tööks vajalik varustus ning toimuvad koolitused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles