Eesti esitab Oscaritele kaks filmi

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
KOLMEKESI METSAS: Rokitäht Zäk (Juhan Ulfsak), Viivi (Elina Reinold) ja poliitik Aadu Kägu (Raivo E. Tamm)
KOLMEKESI METSAS: Rokitäht Zäk (Juhan Ulfsak), Viivi (Elina Reinold) ja poliitik Aadu Kägu (Raivo E. Tamm) Foto: allfilmphotos.com

Ka tänavu ei piirdu me Oscarite puhul vaid ühe, traditsioonilise mitteingliskeelse filmi kategooria esitusega, milleks on Toomas Hussari «Seenelkäik». Nukufilmi stuudio läkitab omalt poolt ookeani taha Ülo Pikkovi nukufilmi «Keha mälu», mis üritab löögile pääseda lühikeste animafilmide konkurentsis.

«Seenelkäigu» valik pole üllatus. Film on pälvinud positiivset vastukaja nimekatelt festivalidelt, sealhulgas äsja teiselt poolt ookeani Torontost.

«See on värske film, mis võiks oma lihtsuses olla ühtmoodi arusaadav nii meile siin Eestis kui neile seal Ameerikas – ka võiks see pakkuda rasketele teemadele head vaheldust,» põhjendas filmi sihtasutuse välissuhete juht Tristan Priimägi, kes juhtis valiku teinud komisjoni. Peale tema kuulusid sinna veel produtsent Anneli Ahven, režissöör Anu Aun ning kinopidajad Timo Diener ja Tiina Savi.

Kokku oli kõne all kuus eelmise aasta 1. oktoobrist tänavu 30. septembrini kinolevisse jõudnud filmi, «Seenelkäigu» kõrval «Täitsa lõpp», «Umbkotid», «Vasaku jala reede», «Üksik saar» ja «Idioot». Neist viimane pakkus ainsana ka tõsisemat konkurentsi.  

Eilseks oli oma valiku teinud 44 riiki. Nimekiri läheb lukku 1. oktoobril. Shortlist ehk need kümme, kelle seast Ameerika filmiakadeemia valib viis nominenti, avalikustatakse jaanuaris.

Kui mitteingliskeelse filmi kategoorias on igal riigil õigus tingimusteta esitada üks linateos, siis animatsiooni puhul tuleb täita üks kahest nõudmisest: film peab võitma festivali, mida Ameerika filmiakadeemia aktsepteerib, või linastuma vähemalt kolm päeva järjest mõnes Los Angelese piirkonna kinos.

«Keha mälul» on täidetud koguni mõlemad: see on pälvinud parima animafilmi tiitli Krakowi lühifilmide festivalilt ja seda on näidanud oma ekraanil ka Pasadena väärtfilmide kino Playhouse 7.

«Kui selline võimalus on, tuleb seda kasutada,» põhjendas esitamist Nukufilmi stuudio juht Andrus Raudsalu.

Kümneminutiline küüditamist käsitlev «Keha mälu» on üks viimase aja edukamaid meie animafilme, mis on osalenud rohkem kui sajal festivalil ja võitnud 25 auhinda.

Kas Eesti esitatud film läbib esimest korda eelvaliku sõela ja pääseb nende kümne sekka, kelle seast nimetab akadeemia kuni viis nominenti, selgub detsembri alguseks. Mullu kvalifitseerus samale konkursile 45, tunamullu 44 filmi, teiste seas ka Olga ja Priit Pärna «Tuukrid vihmas» ja Rao Heidmetsa «Kaasasündinud kohustused», mis eelvoorust edasi ei pääsenud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles