Veokijuhid protestivad Brüsselis Ida-Euroopa konkurentide vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veokid.
Veokid. Foto: Peeter Langovits

Belgias protestisid veokijuhid täna Ida-Euroopa konkurentide vastu, kes nende sõnul suruvad hinnad alla ja eiravad tööstandardeid.

Sadakond veokit häirisid Brüsselisse viivatel kiirteedel aeglaselt sõites pealinna ümbruse liiklust. Lisaks kogunesid sajad veokijuhid Brüsseli ringtee juurde.

Ametiühingute sõnul on Euroopa Liidu siseturupoliitika avanud piirid madalapalgalistele idaeurooplastele.

Kampaaniaga ärgitatakse ELi võitlusele seadusevastase tegevuse vastu ning lääne- ja idaeurooplaste palgataseme võrdsustamise nimel.

Veokijuhtide ametiühingu kohaselt ei ole piiride kadumisele Euroopa Liidus järgnenud sotsiaalkaitset puudutavate seaduste ühtlustamist ning see on häirinud turge Lääne-Euroopa liikmesriikides. Loosungitega «võrdne tasu võrdse töö eest» kutsusid veokijuhid Euroopa Liitu üles seadusevastasele tegevusele rangema kontrolli abil piiri panema ning kindlustama, et Ida-Euroopa veokijuhtidele makstakse sama palju kui nende lääne kolleegidele.

Sotsialistliku ametiühingu ABVV esindaja Frank Moreelsi hinnangul ei ole äsjane samm suunatud Ida-Euroopa veokijuhtide vastu, kes püüavad üksnes ots-otsaga kokku tulla. «Madalamate sotsiaaltoetuste tõttu Ida-Euroopas registreeritud riiulifirmad toovad Poolast, Rumeeniast ja Bulgaariast veokijuhte regulaarselt tööle riikidesse nagu Belgia, kus nad töötavad ebainimlikes tingimustes poole või isegi vähema töötasu eest,» ütles Moreels.

ABVV esindaja andmetel on selle praktika taustal pankrotti läinud mitmed Lääne-Euroopa veokiettevõtted, mis ei suuda Ida-Euroopa ettevõtete hinnatasemega võistelda. «Lääne-Euroopa veokijuhtidel on valida töötingimuste halvenemise ja väljavaate vahel saada koondatud,» lisas Moreels.

Euroopa Parlament menetleb seaduseelnõu, mis peaks pakkuma lahendust Ida-Euroopa ettevõtete praktika vastu saata veokijuhid tööle Lääne-Euroopasse, et sealset sotsiaalkaitse taset all viia. «Me pooldame vaba transporditurgu, kuid see saab töötada üksnes õiglase konkurentsi tingimustes, kaasa arvatud võtmetähtsusega sotsiaalvaldkonda puudutavate seaduste puhul,» ütles Euroopa Parlamendi saadik Ivi Belet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles