Riigikohus: «viivitamata lahendamine» võib kesta kümme kuud

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Kommenteerides asjaolu, et Riigikohus pole ligi seitsme kuu jooksul otsustanud, kas riigikogu otsus jätta VEB fondi sertifikaadiomanikud sisuliselt hüvitiseta on seaduspärane, märkis kohus, et nad lahendavadki seda küsimust viivitamata.

«Viivitamata lahendamine ei tähenda, et otsus peab tulema viivitamata, vaid et asja lahendamisel ei esineks põhjendamatuid viivitusi,» selgitas Riigikohtu pressijuht Eveli Kuklane Postimehele.

«Asi on olnud Riigikohtu jaoks prioriteetne ning asja lahendamise tempot on dikteerinud selle keerukus ja lahendatavate küsimuste suur maht.»

Tema sõnul on praeguseks kohus menetlusosaliste arvamused välja selgitanud ning need on antud riigikohtu üldkogule hindamiseks.

Viivitamata lahendamine ei tähenda, et otsus peab tulema viivitamata, vaid et asja lahendamisel ei esineks põhjendamatuid viivitusi.

Kuklase sõnul üritavad nad selle küsimuse lahendamisega siiski kümne kuuga hakkama saada. «Kohus teeb endast oleneva, et jõuda VEB Fondi menetlusega lõpule veel sel aastal.»

15. veebruaril otsustas riigikogu likvideerida 1993. aastal moodustatud VEB Fondi järeltulija, sihtasutuse VEB ja jagada selle olematud varad 2004. aastast peale sadade miljonite kroonide kättesaamiseks kohut käinud sertifikaadiomanike vahel kompensatsiooniks.

Sertifikaadiomanikud, kes olid saavutanud Riigikohtus eelmisel aastal rahade kättesaamise teemal riigi üle võidu, kaebasid riigikogu otsuse 5. märtsil edasi Riigikohtusse.

Kuna tegu on põhiseaduslikkuse järelevalve kohtumenetlusega, peab riigikohus lahendama selle kaebuse viivitamata pärast nõuetekohase kaebuse saamist.

Kuklase teatel on pärast 5. märtsi menetlus olnud järgmine:

6.03 Riigikohtu esimehe resolutsioon nõunikele – muuhulgas määratleda menetlusosaliste ring, läbi mõelda menetluslikud küsimused

14.03 määrati põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegiumi koosseis.

22.03 põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegiumi määrus – asja lahendamine anti üle üldkogule, kohustati kaebuse esitajate esindajaid esitama volitusi tõendavad dokumendid.

5.04 kaasas üldkogu määrusega kolmandate isikutena SA VEB ja AS SEB Pank, samuti kaasati arvamuse avaldamiseks Eesti Pank ja valitsus, tähtaeg seisukohtade esitamiseks 17.05.

16.05 pikendas üldkogu määrusega AS SEB taotluse alusel vastamise tähtaega 28. maini.

6.06 edastati menetlusosaliste vastused teistele menetlusosalistele, anti täiendavaks arvamuste avaldamiseks tähtaeg 6.08.

6.08 esitasid kaebajad täiendava arvamuse ja taotluse haldusasja nr 3-04-469 toimiku kohtuasja juurde võtmiseks.

12.09 esitas Eesti Pank taotluse haldusasja nr 3-83/2003 toimiku kohtuasja juurde võtmiseks.

25.09 (täna) otsustab üldkogu määrusega, kas dokumentide asja juurde võtmise taotlused rahuldada.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles