ERR.ee: Eesti loodab elektrirongid peagi välja vahetada

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrirong Balti jaamas
Elektrirong Balti jaamas Foto: Liis Treimann

Kuigi Euroopa Komisjon pole Eesti taotlust uute elektrirongide ostuks veel toetanud, võib sellest heakskiitmisel saada esimene suurprojekt, mis saab rohelise tule uuel toetuseperioodil.

Eesti kavatseb soetada 18 uut rongi Euroopa Ühtekuuluvusfondi rahade abil, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Kuna olemasolevad rongid on vanad, tuleb lisaks plaanilisele remondile teha neile tihti ka erakorralist remonti. Elektriraudtee liikluskorralduse juhi Rudolf Kaupmehe sõnul vahetatakse tehniliste rikete tõttu välja keskmiselt kümme rongi kuus.

Taotlus rongide soetamiseks vajamineva raha saamiseks esitati Euroopa Komisjonile veebruaris, kuid korra on Euroopa Komisjon juba Eesti rongiostu taotluse tagasi lükanud. Seda põhjusel, et Eesti jättis esialgses taotlusevariandis lahtiseks, kas ostetakse elektri- või diiselronge ning viimaseid ei pidanud Euroopa Komisjon raha andmiseks aga piisavalt keskkonnasõbralikuks, mistõttu uues rongiostu taotluses lubati osta vaid elektrironge.

Uute rongide kogumaksumus on 1,3 miljardit krooni, millest suurema osa moodustab Euroopa Liidu toetus ja 195 miljonit krooni tuleb riigieelarvest. Parimal juhul peaksid rongid hakkama sõitma juba kahe aasta pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles