Obama ÜROs: USA ei luba Iraanil saada tuumarelva

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama eile New Yorgi John F. Kennedy lennuväljal.
USA president Barack Obama eile New Yorgi John F. Kennedy lennuväljal. Foto: SCANPIX

President Barack Obama kinnitab täna ÜRO Peaassambleel, et USA teeb, mis tegema peab, et ära hoida Iraani tuumarelvastumine, ilmnes kõne eel avaldatud katkenditest.

Ta puudutab oma kõnes muu seas ka Lähis-Ida rahutusi, mis puhkesid pärast prohvet Muhamedi naeruvääristava internetivideo avaldamist, vahendas AFP.

«Siin ei saa olla kaksipidi mõistmist: tuumarelvaga Iraan ei ole proovikivi, mida saab ohjeldada. See seaks ohtu Iisraeli, Pärsia lahe maade julgeoleku ja maailmamajanduse stabiilsuse,» kavatseb Obama Valge Maja teatel öelda.

Kahe nädala taguse intsidendi kohta Banghazis, kus tapeti neli ameeriklast, nende seas USA suursaadik Liibüas Chris Stevens, ütleb Obama, et säärasele vägivallale ei tohi maailmas kohta olla.

«Pole olemas sõnu, mis vabandaks välja süütute inimeste tapmise. Pole olemas videot, mis õigustaks ühe saatkonna ründamist. Pole olemas laimu, mis annaks ettekäände panna põlema restoran Liibanonis, hävitada kool Tunises või põhjustada surma ja hävitust Pakistanis.»

Et USA presidendivalimisteni jääb tänasest kuus nädalat, toonitas Valge Maja, et Obama ei kasuta välispoliitilist suurkõnet kampaania eesmärgil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles