Ida-Tallinna keskhaigla peab Tallinna haiglate ühendamist ennatlikuks

Heidi Ojamaa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Tallinna keskhaigla Ravi tänava korpus
Ida-Tallinna keskhaigla Ravi tänava korpus Foto: Mihkel Maripuu

Ida-Tallinna keskhaigla juhatuse esimees Ralf Allikvee ütles Postimehele, et sotsiaalminister Hanno Pevkuri ettepanek ühendada kõik Tallinna haiglad on ennatlik ning äärmise efektiivsusega töötava tervishoiusüsteemi puhul ei ole mõtet rääkida suurest kokkuhoiust.

«Küll on aga minu meelest oluline luua tugev linnahaigla. Kuid see ei sõltu haigla tegevjuhtkonnast, vaid omaniku tahtest ja Tallinna omaniku soov on selline, et haiglad püsivad eraldi.»

Ta lisas, et vaeses riigis ning äärmise efektiivsusega töötava tervishoiusüsteemi puhul ei ole mõtet rääkida suurest kokkuhoiust. «Mõttekam oleks rääkida elanike tervishoiuvajadustest ning sellest, et patsiendid saaksid ka homme vähemalt samal tasemel tervishoiuabi nagu nad seda täna saavad.»

Allikvee märkis, kommenteerides Pevkuri seiskohta arstide üleostmise kohta, et Tallinna haiglad ei tegele talle teadaolevalt arstide üksteiselt üleostmisega. Ning lisas, et üksiknäitele ei saa üldistada süsteemi. «Arstide nagu ka teiste erialade esindajate liikumine Eesti riigis peaks olema siiski vaba. Eks iga inimene ju otsib enda jaoks paremat töövõimalust.»

Põhja-Eesti regionaalhaigla juhatuse esimees Tõnis Allik ütles Postimehele, et kui viia lõpuni tervishoiu reform Tallinnas, siis oleks mõistlik viia ühe juhtimise alla kõik siin tegutsevad haiglavõrgu arengukava haiglad.

Alliku sõnul võimaldaks haiglate ühendamine vältida mõttetut dubleerimist ning arendada ühiselt neid teenuseid, mida napib.

Allik oli seisukohal, et kõik muud ühendamise variandid jäävad poolikuks lahenduseks ning kuna ühendamine on alati töötajaid mingil moel häiriv, siis tasub siin üheksa korda mõõta ja üks kord lõigata.

Sotsiaalminister Hanno Pevkur ütles intervjuus Postimehele, et Tallinna haiglate ühendamine annaks suure kokkuhoiu ning kahandaks senist dubleerimist.

«See annaks võimaluse leppida haigla sees kokku umbes nii, et neuroloogia ja onkoloogia on Mustamäel, silmahaigused on keskhaiglas, nakkushaigused Läänes, sünnitus kahes kohas kindlasti, uuringuid tehakse ühes kohas, labor on üks jne jne. Ehk selline korraldus annaks väga suure kokkuhoiu.»

Pevkuri sõnul mõjutaks Tallinna haiglate ühendamine kõige rohkem tervishoiu rahastamist. «Kas Põlva või Võru on koos või mitte, see ei mõjuta Eesti tervishoiu rahastamist sellisel määral, kui otsustada ära Tallinna haiglate saatus. Kui Tallinna haiglad oleks koos, siis ei ostaks kõik kolm haiglat Tallinnas endale kompuutrit, magneteid, ei arendaks välja onkoloogilisi teenuseid, patsient liiguks õigesti, talle ei tehtaks mitmekordseid uuringuid. Sellisel juhul ei tegeleks Tallinnas asuvad haiglad omavahel ka näiteks arstide üleostmisega. Täna tahavad mõlemad Tallinna keskhaiglad olla suured tegijad ja see tähendab, et kõik ehitavad endale regionaalhaiglat.»

Tallinna abilinnapea Merike Martinson on seisukohal, et Tallinna haiglate ühendamine on ebaotstarbekas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles