Lastehaigla: kokkuhoid ei peaks olema haiglate ühendamise eesmärk

Heidi Ojamaa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna lastehaigla juhatuse esimees Mall-Anne Riikjärv
Tallinna lastehaigla juhatuse esimees Mall-Anne Riikjärv Foto: Peeter Langovits

Tallinna Lastehaigla juhatuse esimehe Mall-Anne Riikjärve sõnul ei peaks kokkuhoid olema Tallinna haiglate ühendamise ainus eesmärk, kuna ühendamine toob endaga algul kaasa kulude suurenemise ja juhtimistasandite mitmekordistumise.

«Võib-olla võiks Tallinna-suuruses linnas tõepoolest olla vaid üks haigla, et tekitada sünergiat.»

Ta märkis, et haiglate ühendamisel peaks olema ka kõigile selge eesmärk. «Kokkuhoid ei saa olla ainus ühendamise eesmärk. Igasugune ühendamine toob endaga algul kaasa kulude suurenemise, ja juhtimistasandite mitmekordistumise.»

Riikjärve sõnul ei näi tervishoiukulude kasvul niikuinii olevat tulevikus piire.

Ida-Tallinna keskhaigla juhatuse esimees Ralf Allikvee sõnul on sotsiaalminister Hanno Pevkuri ettepanek ühendada kõik Tallinna haiglad ennatlik.

Ta lisas, et vaeses riigis ning äärmise efektiivsusega töötava tervishoiusüsteemi puhul ei ole mõtet rääkida suurest kokkuhoiust. «Mõttekam oleks rääkida elanike tervishoiuvajadustest ning sellest, et patsiendid saaksid ka homme vähemalt samal tasemel tervishoiuabi nagu nad seda täna saavad.»

Põhja-Eesti Regionaalhaigla juhatuse esimees Tõnis Allik märkis, et kui viia lõpuni tervishoiu reform Tallinnas, siis oleks mõistlik viia ühe juhtimise alla kõik siin tegutsevad haiglavõrgu arengukava haiglad.

Alliku sõnul võimaldaks haiglate ühendamine vältida mõttetut dubleerimist ning arendada ühiselt neid teenuseid, mida napib.

Sotsiaalminister Hanno Pevkur ütles intervjuus Postimehele, et Tallinna haiglate ühendamine annaks suure kokkuhoiu ning kahandaks senist dubleerimist.

Pevkuri sõnul mõjutaks Tallinna haiglate ühendamine kõige rohkem tervishoiu rahastamist.  

Tallinna abilinnapea Merike Martinson on seisukohal, et Tallinna haiglate ühendamine on ebaotstarbekas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles