Jaapan ja Hiina arutasid ÜROs territoriaalvaidlust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani välisminister Koichiro Gemba vastab ajakirjanike küsimustele.
Jaapani välisminister Koichiro Gemba vastab ajakirjanike küsimustele. Foto: SCANPIX

Hiina ja Jaapani välisministrid pidasid eile ÜRO peakorteris kõnelusi terava territoriaalvaidluse üle, kuid ei jõudnud läbimurdeni, ütlesid diplomaadid.

Hiina välisminister Yang Jiechi süüdistas kohtumisel Jaapanit Hiina territoriaalse terviklikkuse «jämedas rikkumises», vahendas Hiina uudisteagentuur Xinhua.

Jaapani välisminister Koichiro Gemba ütles, et umbes tund aega kestnud kõnelustel oli «range» atmosfäär, vahendasid diplomaadid. Anonüümsust palunud diplomaadid lisasid, et kohtumine toimus Gemba initsiatiivil.

Kahe riigi suhted on järsult halvenenud territoriaalvaidluse tõttu, mille keskmes on asustamata saared Ida-Hiina meres. Saari tuntakse Jaapanis Senkoku ja Hiinas Diaoyu nime all. Saari tuntakse Jaapanis Senkoku ja Hiinas Diaoyu nime all.

Kohtumine oli kõige kõrgemal tasemel kontakt alates sellest, kui Jaapan teatas kavast vaidlusalused saared ära osta.

Yangi sõnul ostis Tokyo valitsus Ida-Hiinas paiknevad asustamata saared ära hoolimata Hiina tugevast vastuseisust, lisas Xinhua.

Ministri sõnul tähendab samm «otseselt eitamist», et Jaapan Teise maailmasõja kaotas, ning on tõsine väljakutse sõjajärgsele rahvusvahelisele korrale.

Eile Pekingis toimunud kõnelused tulemusi ei toonud.

Territoriaalvaidlus ägenes kahe nädala eest pärast Jaapani valitsuse otsust osta kolm saart senistelt eraomanikelt ära.

Nii Hiinal kui Taiwanil on toimunud kohati vägivaldsed Jaapani-vastased protestid, Peking jättis möödunud nädalal ära Tokyoga diplomaatiliste suhete kehtestamise 40. aastapäeva tseremoonia ning tuhanded hiinlased on tühistanud oma reisi Jaapanisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles