Ansip: maamaks on õiglane maks

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2007. aastal maamaksu vastasel piketil kasutatud loosung pole tänaseks oma aktuaalsust kaotanud.
2007. aastal maamaksu vastasel piketil kasutatud loosung pole tänaseks oma aktuaalsust kaotanud. Foto: Peeter Langovits

Peaminister Andrus Ansip avaldas riigikogus oma arvamust, et maamaks on õiglane maks, kuid koduomanikud tuli sellest vabastada selleks, et Tallinn oli kõrge maamaksuga asunud sisuliselt inimeste kodusid järkjärgult konfiskeerima.

Tarmo Tamm (Keskerakond) tundis riigikogu infotunnis huvi, kui targaks teoks peab peaminister kodualuse maamaksu vabastust, arvestades, et see läheb riigile maksma järgmisel aastal 14 miljonit eurot ja suurendab seega veelgi riigieelarve defitsiiti.

«Minu meelest on maamaks õiglane maks. Aga õiglane on ta ainult siis, kui seda õiglaselt rakendatakse ja teadupärast kõik kohalikud omavalitsused ei rakendanud seda maamaksu kodudele õiglaselt,» vastas Ansip.

«Olgu veel kord meenutatud, et mõned Tallinna suhteliselt tagasihoidlike kruntide omanikud, koduomanikud pidid maksma 25 000 või isegi 50 000 krooni maamaksu aastas. See ei ole kindlasti õiglane maksustamine, vaid pigem inimese omandi järkjärguline konfiskeerimine omavalitsuse poolt. Loomulikult, seda ei saa tolereerida ühegi riigi valitsus, ühegi riigi parlament,» põhjendas Ansip.

Peaminister kinnitas ka, et maamaksuvabastuse kaotamiseks välja töötatud kompenseerimismehhanismi kaudu võidab valdav osa omavalitsustest. «Üle 200 kohaliku omavalitsuse võidab seeläbi, aga hinnanguliselt umbes paarkümmend kohalikku omavalitsust mingis osas kaotab. Täielikult, 100 protsenti elamualuse maa maksuvabastusest saamata jäänud tulu omavalitsuste kaupa tulumaksumäära läbi kompenseerida pole võimalik,» lausus peaminister.

Kompenseerimine on kavandatud kohalikule omavalitsusele mineva üksikisiku tulumaksumäära suurendamisega 11,4 protsendilt 11,57 protsendini järgmisel aastal, hiljem 11,6 protsendini.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles