Ahmadinejad süüdistas ÜROs Läänt tuumarelvaga ähvardamises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani president Mahmoud Ahmadinejad ÜRO peaassamblee kõnepuldis.
Iraani president Mahmoud Ahmadinejad ÜRO peaassamblee kõnepuldis. Foto: SCANPIX

Iraani president Mahmoud Ahmadinejad süüdistas kolmapäeval ÜRO peaassambleel peetud kõnes Läänt tuumarelvaga hirmutamises.

USA ja Iisrael boikoteerisid Ahmadinejadi kõnet, kuid järgmisel aastal ametist lahkuv Iraani president loobus oma viimases ÜRO-kõnes mürgistest avaldustest juudiriigi aadressil.

«Hegemooniate võidurelvastumine ning tuumarelvade ja massihävitusrelvadega hirmutamine on muutunud valdavaks,» ütles Ahmadinejad, lisades, et «tsiviliseerimatute sionistide» lakkamatud ähvardused Iraani vastu sõjalist jõudu kasutada on selle selge näide.

Lääneriigid ja Iisrael kahtlustavad Iraani aatomienergiaprogrammi kattevarjus tuumarelvade väljatöötamises, mida Teheran aga eitab.

«Oleme valmis läbirääkimisteks Ühendriikidega, et see probleem lõplikult lahendada, kuid tingimuseks on mõlemapoolne austus ja otsekohesus,» märkis Ahmadinejad.

USA boikoteeris Iraani presidendi Mahmoud Ahmadinejadi neljapäevast esinemist ÜRO peaassamblees.

«Härra Ahmadinejad ei kasuta taas on visiiti ÜROsse mitte rahva õigustatud soovide väljendamiseks, vaid pritsib selle asemel paranoilisi teooriaid ja vastikut Iisraeli-vastast laimu,» ütles ÜRO USA esinduse eestkõneleja Erin Pelton boikotist teatades.

«President Ahmadinejadi kommentaarid on vastikud, solvavad ja šokeerivad,» tõdes Valge Maja pressiesindaja Tommy Vietor.

Ühendriikide senat võttis nädalalõpul vastu resolutsiooni, milles öeldakse, et USA teeb kõik mis tema võimuses, et takistada Iraani tuumarelva välja töötamast. Mitte millekski kohustavas resolutsioonis rõhutatakse, et seda ei saa kasutada Iraani suhtes sõjalist jõudu kasutamise ega Iraanile sõda kuulutamise käsu alusena. Samas öeldakse, et Ühendriigid ei saa loota tuumarelvavõimelise Iraani ohjeldamisele.

USA kongress on kehtestanud Iraanile ranged sanktsioonid naftamüügi piiramiseks ja majanduse pärssimiseks, et raskendada tema tuumaprogrammi rahastamist.

Iisrael püüab samal ajal mõjutada Ühendriike toetama ennetavaid õhurünnakuid Iraani tuumarajatistele.

Iraani eliitüksuse revolutsioonilise kaardiväe ülem hoiatas nädalavahetusel, et Iisraeli sõda Iraani vastu toimub varem või hiljem ja selle tulemusena juudiriik hävitatakse.

«See sõda tuleb, aga me ei tea kus ja millal,» vahendasid uudisteagentuurid ISNA ja Farsi kindral Mohammad Ali Jafari sõnu.

«Iisrael, see häbiväärne vähkkasvaja soovib meie vastu sõda, aga me ei tea, millal see sõda tuleb. Nad peavad sõda ainsaks võimaluseks meile vastu hakata, aga nad on nii rumalad, et nende isandad (USA) peaksid nad peatama.»

«Kui nad alustavad, tähendab see nende hävingut ja sellega on lool lõpp,» hoiatas kindral.

Tema avaldus oli esimene kord, kus Iraan tunnistas sõjalise konflikti võimalust Iisraeliga, seni on Teheran nimetanud seda juudiriigi liidrite bluffiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles