Nukuteater tahab ehitada uue teatrikompleksi

Heili Sibrits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lavastaja Taavi Tõnisson ja teatrijuht Meelis Pai nukuteatri ajutise suure saali ukse, millel «Puhhi» plakat, ees.
Lavastaja Taavi Tõnisson ja teatrijuht Meelis Pai nukuteatri ajutise suure saali ukse, millel «Puhhi» plakat, ees. Foto: Mihkel Maripuu

Vähemalt kaks hooaega mängib nuku- ja noorsooteater suurlavastusi väljaspool Laia ja Nunne tänava nurgal asuvat teatrimaja – Ülemistel Viktoria keskuses, Nokia kontserdimajas, Lennusadamas, teletornis ja ehk mujalgi.


Põhjuseks soov ehitada teatrimaja ja nukumuuseumi sisehoovi, kus viimased kuus aastat pakkus publikule peavarju telk, kuni 800 inimest mahutav uus teatrisaal.

«Me ei suuda seda maailma kütta,» põhjendab nuku- ja noorsooteatri juht Meelis Pai telgist loobumist. Viimasel kahel talvel pole suures saalis termomeetri näit tõusnud üle 15 kraadi.

Laval on aga näitlejatel veelgi külmem, pole harvad juhtumid, kus jõuluetendustel tõuseb näitlejate suust külma­auru. Nukuteatri kunstiline juht Vahur Keller on kindel, et etendusi vihmase ilmaga vaatama sattunud publik mõistab vägagi hästi, miks on vaja kindlamat katust.

2006. aastal kasutusele võetud telgi, mis aastaid suure saali otstarvet täitnud, ostis teater muusikaliga «Grease» teenitud raha, umbes nelja miljoni krooni eest. «Telk sai ära katsetatud, see õigustas end igati, aga nüüd on see aeg lihtsalt läbi,» nendib Pai.

Kuna suures saalis mängitavad etendused toovad teatrijuhi sõnul ligi 80 protsenti nukuteatri tulust, siis saalist loobuda teater ei saa. Pai on kindel, et uue saali ehitusega ei võeta mingeid riske. «Ja see pole ka väga kallis, kõik kokku läheb maksab 6 200 000 eurot. Kusjuures selle raha eest saame renoveeritud kõik vana maja halvas korras ruumid, lisaks garderoobid ja ventilatsiooni.»

Pai sõnul on uue saali ehituse finantseerimiseks mitu allikat, ühena näeb ta näiteks CO2 raha. Lisaks annab nuku-ja noorsooteater kogu oma vara üle Riigi Kinnisvara ASile.

Milline see uus saal välja nägema hakkab, ei tea veel keegi. Poolteist aastat kestnud ettevalmistustööde tulemusena on jõutud seisu, kus teatril on kõik vajalikud load olemas, ent arhitektuurilise lahenduse konkurss alles kuulutatakse välja.



 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles