Simson: valitsus petab avalikkust eelarve headuse osas

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson.
Kadri Simson. Foto: Peeter Langovits

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni juht Kadri Simson ütles, et valitsus petab avalikkust juba mitmendat aastat riigieelarve headuse osas, jättes tegelikele murekohtadele reageerimata.

Simson heitis valitsusele ette, et eelarvet on koostatud salaja. «Alles nüüd pääsevad opositsioonisaadikud selle dokumendiga tõsisemalt tutvuma. Siiamaani oleme pidanud lähtuma ainult ministrite väljaütlemisest,» sõnas ta.

«Juba mitu aastat mõtlen riigieelarve kohta saadetud signaale kuulates, et kas tõesti on loodud riigieelarve, mis arvestab rahva vajadustega. Alati pean pettuma.»

Simson nahutas eelarvet, öeldes, et kui 4,4 protsenti suuremad palgad avaliku sektori töötajatele võib esialgu tunduda rõõmustava uudisena, jätab valitsus mainimata rahandusministeeriumi suvise majandusprognoosi, mis ennustab järgmiseks aastaks tarbijahindade tõusu 3,9 protsendi võrra.

«Tekib küsimus, kas see 4,4 protsenti on palgatõus või ostujõu säilitamine?» küsis Simson.  

Tema sõnul on palgatõus abiks, aga töötajatelt masu ajal ära võetud palku see ei lunasta. Samuti on toiduained alates 2010. aastast kallinenud 20 ja eluasemekulud 21 protsenti.

«Riigiametite spetsialistid on häbiväärselt vähe tasustatud. Õpetajate palga alammäära tõstetakse küll, aga suurem osa sellest tuleb sisemiste ressursside arvelt: vähendatakse koolide korrashoiukulusid ja pedagoogide lisatasusid.»

Fraktsiooni juht märkis, et rahvast ei häiri mitte ainult väikesed töötasud, vaid ka valitsuse häbematu suhtumine. «Arste sunnib streikima sotsiaalministri suhtumine, nagu poleks meditsiinitöötajate ja tervishoiusüsteemi probleemid olulised. Sotsiaalminister ei nõustunud arstidega ühe laua taha istuma,» kirjeldas Simson.

Samal ajal, kui tarbijaid tabab järgmisel aastal valus löök elektrihinna kallinemise kaudu, teenivad peaminister Andrus Ansip ja rahandusminister Jürgen Ligi riigi rahade EFSFi paigutamise läbi oma euroopa kolleegide silmis isiklikku krediiti, leidis Simson.

«Parandamisruumi on selle eelarve puhul maa ja ilm,» ütles ta lõpetuseks.


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles