Paet: kindlasti ei ole euroliit laienemisest väsinud

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet, kes kandideerib oktoobris ilmselt Tallinnas Nõmmel, põhjendab oma sammu võimalusega asuda linnavolikogus tööle kunagi edaspidi.
Välisminister Urmas Paet, kes kandideerib oktoobris ilmselt Tallinnas Nõmmel, põhjendab oma sammu võimalusega asuda linnavolikogus tööle kunagi edaspidi. Foto: Peeter Langovits

Välisminister Urmas Paet leidis, et ei saa teha üldistust, nagu oleks Euroopa Liit edasisest laienemisest väsinud ning seostas vastavaid avaldusi alanud europarlamendi valimiste kampaaniaga.

Välisminister Urmas Paet kinnitas kolmapäeval, 25. märtsil Tallinnas toimunud kohtumisel Makedoonia välisministrile Antonio Milošoskile Eesti toetust Makedoonia liitumisele NATOga ja liitumisläbirääkimiste alustamisele Euroopa Liiduga.

Vastuseks Makedoonia TV ajakirjaniku küsimusele, kas euroliit pole eriarvamuste tõttu laienemisküsimuses mitte väsinud ja kriisis, sõnas Paet, et kõhklusi liidu edasise laienemise küsimuses tuleks vaadata alanud europarlamendi valimiste kontekstis.

«Kuna riikides on euroskeptilisi meeleolusid, siis pole see imekspandav, kuid selliseid väljaütlemisi tuleb võtta koefitsendiga,» rõhutas minister.

Kuigi on poliitikuid, kes on viimastel aastatel kutsunud üles kiire laienemise tempot maha võtma, leidis Paet, et olulisem on siiski see, milline ühiskond Euroopale liituda soovivas riigis vastu vaatab.

Ta tõi näiteks, et kui liiduga tahaks homme ühineda Norra, Island või Šveits, ei räägiks keegi laienemisväsimusest. Pigem on teemaks ikkagi ühiskonnakorra valmidus.

«See, kuidas Makedoonias valimised läbi viidi, on oluline argument riigi teel NATOsse ja Euroopa Liitu,» rääkis Paet pressikonverentsil, lisades, et «see, kuidas üks ühiskond on arenenud, kui tugev on seal demokraatia, selle selge indikaator on see, kuidas viiakse läbi valimised.»

«Vaatlejad olulisi ega suuri rikkumisi ei täheldanud, Makedoonia on jõudnud arengufaasi, kus valimiste läbiviimine ei saa enam edasiliikumist takistada,» leidis Paet.

«Oleme alati toetanud avatud uste poliitikat riikidele, kes on selleks valmis,» ütles ta.

Välisminister Paeti sõnul loodab Eesti, et võimalikult peatselt saab lahenduse ka nimevaidlus Kreekaga ning Makedooniast saab nii NATO kui Euroopa Liidu liikmesriik.

Rääkides Makedoonia Euroopa Liidu viisavabastusperspektiivist, avaldas välisminister Urmas Paet lootust, et selle aasta jooksul on võimalik jõuda viisakohustuse kaotamiseni Makedoonia kodanike suhtes. Välisminister Milošoski sõnul on Makedoonia jõudnud viisavabastust puudutavate ettevalmistustega lõpule.

«Eesti toetab viisavabaduse andmist Euroopa Liiduga kõikidele Lääne-Balkani riikidele,» rõhutas välisminister Paet.

Välisminister Antonio Milošoski andis kohtumisel teada Makedoonia kavatsusest muuta oma senine alaline diplomaatiline esindus Tallinnas Makedoonia suursaatkonnaks Eestis.

Välisminister Urmas Paeti sõnul muudab see riikidevahelisi aktiivseid suhteid veelgi tihedamaks. Möödunud aasta novembris toimunud visiidil Makedooniasse avas välisminister Paet Skopjes Eesti esimese aukonsulaadi Lääne-Balkanil.

Tihedatest Eesti ja Makedoonia vahelistest suhetest annab kinnitust ka möödunud kahe aasta jooksul toimunud 60 eritasandi visiiti. Välisminister Paeti sõnul on sagenenud Eesti ärimeeste kontaktid Makedooniaga.

«Siiski on veel arenguruumi vastastikuse kaubavahetuse ning investeeringute suurendamiseks,» lausus Paet.

«Oleme valmis Makedooniale jagama oma kogemust strateegilise kauba kontrolli süsteemi ülesehitamisel ja jõustamisel,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles