Piltuudis: Eesti piloodid asusid Afganistanis USA Black Hawke juhtima

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kapten Rene Kallis ja kapten Martin Noorsalu täitsid Afganistanis esimese teenistusülesande.
Kapten Rene Kallis ja kapten Martin Noorsalu täitsid Afganistanis esimese teenistusülesande. Foto: Eesti Kaitsevägi

Afganistanis teenivad Eesti õhuväe kopteripiloodid täitsid eile oma esimese teenistusülesande lennates UH-60 Black Hawk tüüpi kopteritel.

«Meie ülesandeks oli meedikute transport Camp Bastioni välihaiglasse,“» ütles vanemlendur, kapten Martin Noorsalu. „«Paari nädala jooksul on meie ülesanneteks vedada lasti, posti ja inimesi, et koguksime piirkonnas kogemusi ja tutvuksime vajalike sihtkohtadega,“» lisas ta.

Pärast tutvumislende hakkavad piloodid lendama meditsiinilise evakuatsiooni üksuse koosseisus.

Kapten Rene Kallis ja kapten Martin Noorsalu alustasid teenistust Marylandi Rahvuskaardi lahinglendude brigaadis Eesti ja Ameerika Ühendriikide koostööprogrammi raames juba 2011. aasta suvel.

Piloodid läbisid Blackhawk kopteri tüübi- ja tasemekoolituse, kus harjutasid lendamist öövaatlusseadmetega, tulekustustuslende ja vintsimist, lendamist formatsioonis ja ripplastiga ning taktikalist madallendu. Afganistani operatsiooniks valmistumisel läbisid Eesti piloodid ka kõrgmägedes lendamise koolituse.

Eesti piloodid teenivad Afganistanis detsembri lõpuni, seejärel naasevad nad Ameerika Ühendriikidesse, kus jätkavad Marylandi Rahvuskaardi 29. Lahinglendude Brigaadis staabiohvitseridena 2014. aasta juulini.

Eesti õhuväe piloodid osalevad rahvusvahelisel sõjalisel operatsioonil esimest korda peale taasiseseisvumist. Kokku osaleb rahvusvahelises programmis neli Eesti õhuväelast - lisaks Ameerika Ühendriikidele õpivad kaks pilooti alates möödunud aasta veebruarist Ühendkuningriigis. Kõik neli pilooti on läbinud Saksamaal turbiinmootoritega kopterite baasväljaõppe, instrumentaallennu koolituse ja öövaatlusseadmetega lendamise koolituse.

Pärast programmi lõppu naasevad piloodid Eestisse, kus jätkavad kogemuste jagamist ja õpetamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles