Hiina välisminister: Jaapan on saarevaras

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taiwani ja Jaapani rannavalve laevad Diaoyu ehk Senkaku saarte juures.
Taiwani ja Jaapani rannavalve laevad Diaoyu ehk Senkaku saarte juures. Foto: SCANPIX

Hiina välisminister Yang Jiechi süüdistas eile ÜRO peaassambleel Jaapanit vaidlusaluste saarte varastamises.

Hiina soovitab Jaapanil tungivalt lõpetada igasugune Hiina territoriaalset suveräänsust rikkuv tegevus, astuda konkreetseid samme tehtud vigade parandamiseks ja naasma tüliküsimuse kõneluste kaudu lahendamise rajale, ütles Yang oma kõnes.

«Jaapani sammud on illegaalsed ja kehtetud ja ei muuda fakti, et Jaapan varastas Diaoyu ja sellega seotud saared Hiinalt ning et saared kuuluvad Pekingi suveräänsuse alla,» viitas välisminister asustamata väikesaartele, mida kontrollib Jaapan, kus neid tuntakse Senkaku nime all.

Elulise tähtsusega mereteedele jäävad ja arvatavalt gaasivarude poolest rikastele saartele pretendeerib peale Hiina ka Taiwan.

Territoriaalvaidlus ägenes kahe nädala eest pärast Jaapani valitsuse otsust osta kolm saart senistelt eraomanikelt ära. Nii Hiinas kui Taiwanil on toimunud kohati vägivaldsed Jaapani-vastased protestid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles