Tartu Ülikool: residendid peaksid saama palka 40 töötunni eest nädalas

Heidi Ojamaa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli peahoone.
Tartu Ülikooli peahoone. Foto: Margus Ansu

Tartu Ülikool on seisukohal, et praegu residentidele kehtiva 32 töötunniga nädalas ei ole võimalik arstiks saada ning residentidele peaks kehtima täistööaeg ehk 40-tunnine töönädal.

Tartu Ülikooli arstiteaduskonna residentuuriprodekaan professor Margus Lember ütles Postimehele, et arvestuslikult loetakse residendi õppetööajaks 20 protsenti ja 80 protsenti praktiseerimise ajaks.

«Sellest on omaaegses rahapuuduses sugenenud otsus, et residendile tasutakse 32 nädalatunni eest. Mis on tegelikult ajale jalgujäänud otsus: resident on oma staatuselt arst, kes töötab ja peab selle eest saama töötasu,» ütles ta.

Ta lisas, et residendid töötavad iga päev, sageli ka nädalavahetusel valvetes, nii nagu teisedki arstid.

Lemberi sõnul on loogiline, et residendi tunnitasu peaks olema vähemalt madalaim arstidele kehtiv tunnitasu. «Eriala omandanuna ja kogemuste kasvades see tasu peab järk-järgult suurenema. Aga 32 töötunniga nädalas ei ole võimalik arstiks saada.»

Ta märkis, et Lääne-Euroopa riikides käib arutelu, kas piirates residendi nädalakoormust 40 või 48 tunnini, on võimalik omandada eriala, varem polnud seal harulduseks ka 50-60-tunnine töönädal.

Tartu Ülikool on seisukohal, et sarnaselt arstidega peaks ka residendi suhtes kehtima täistööaeg ehk 40-tunnine töönädal. Eriala omandamiseks vajalikud praktiseerimine ja õppimine on Lemberi sõnul lahutamatult seotud.

«Õppimist ei ole võimalik jagada õppimist minutiteks ja tundideks ja neid siis tööajatabelisse kanda, tegelikkuses käib see kogu aeg ja integreeritult praktikaga.»

Eesti Arstide Liidu juht Andres Kork ütles ETV saates «Foorum», et Eesti meditsiini üheks probleemiks on see, et olulise osa välismaale lahkuvatest arstidest moodustavad arst-residendid. Kork selgitas, et resident saab palka 32 tunni, mitte 40 tunni eest nädalas, üks päev on õppimiseks, aga selle eest raha ei maksta.

Residentuur on arsti- või hambaarstiõppele järgnev praktiline ja teoreetiline koolitus vastaval erialal, mille eesmärk on viia residendi teadmised ja oskused iseseisva eriarsti tasemele. Residentuur viiakse läbi kindlate programmide alusel Eesti raviasutustes sõltuvalt erialast kolme kuni viie aasta jooksul. Residentuuri programme on Tartu Ülikoolis kinnitatud 40.

Arst-residentide töötasuks on 2012. aasta seisuga 966,6 eurot ehk enam kui 15100 krooni kuus. Töötasu tuleb riigieelarvest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles