Prokuratuur ei alusta Toobali kuriteokaebuse alusel uurimist

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Toobal
Priit Toobal Foto: Mihkel Maripuu

Riigiprokuratuur teatas, et ei alusta uurimist Priit Toobali poolt IRLi suhtes tehtud kuriteokaebuse alusel.

Kaebuse kohaselt on aastatel 2010-2012 mitmed kohalike omavalitsuste juhid vahetanud oma erakondlikku kuuluvust ja astunud IRLi liikmeks ning seoses IRLi liikmeks astumisega on mitmetele vastava vallavalitsuste haldusalas tegutsevatele asutustele eraldatud erinevaid toetusi.

Kaebuses leitakse, et tegu on mõjuvõimuga kauplemisega.

Olles analüüsinud kuriteoteates kirjeldatud asjaolusid, jõudis riigiprokuratuur järeldusele, et kriminaalmenetluse alustamine ei ole võimalik, kuna kirjeldatavas tegevuses ei esine vastavad paragrahvis nõutavad kuriteotunnused.

Juhtiv riigiprokurör Heili Sepp viitas, et KarS § 298¹ näeb ette kriminaalvastutuse mõjuvõimuga kauplemise eest, mis on vara või muu soodustuse lubamisega nõustumine või vastuvõtmine vastutasuna selle eest, et isik kasutab ebaseaduslikult oma tegelikku või eeldatavat mõju eesmärgiga saavutada avaliku halduse ülesandeid täitvalt ametiisikult tema ametiseisundit kasutades teo toimepanemise või toimepanemata jätmise vara või muu soodustuse andja või kolmanda isiku huvides.

«Kuriteoteates puuduvad ühelt poolt andmed ebaseadusliku mõju kasutamise lubaduse kohta ja teiselt poolt varaliselt hinnatava vastutasu aktsepteerimine,» teatas Sepp. «Kuivõrd kuriteokaebuses kirjeldatud tegevuses puuduvad osad nõutavad kuriteotunnused ja mõni neist on ka otsesõnu välistatud, siis puudub karistusseadustiku § 298¹ nimetatud kuriteole viitav kriminaalmenetluse alus.»

Ta lisas, et välistades mõjuvõimuga kauplemise kui kuriteo, analüüsis prokurör ka seda, kas kaebuses kirjeldatud tegevus võib vastata mõne muu kuriteo tunnustele. Kui üks pool lubab teisele poolele vastuteenet oma positsiooni või ametialase mõju ärakasutamise eest, võib teoreetiliselt leida kokkulangevusi pistise või altkäemaksu kuriteokoosseisudega.

Samas kasutavad altkäemaksu ja pistise kuriteokoosseisud sarnaselt KarS §-le 298¹ mõisteid «vara ja muu soodustus» ning «ametiseisundit kasutades». Erakonna vahetamine ei ole aga ametiseisundit kasutades toimepandav tegu ning erakonnavahetus ja erakondliku mõjuvõimu prognoositav kasv ei ole vara või muu soodustus karistusseadustiku mõttes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles