Eesti valmistub NATO õppuse tagamiseks

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO lipp.
NATO lipp. Foto: SCANPIX

NATO korraldab 27. oktoobrist 8. novembrini Ämari lennubaasis arvutipõhise kriisireguleerimise staabiõppuse Steadfast Juncture 2012, mille käigus hinnatakse NATO Napoli ühendväejuhatuse valmisolekut juhtida 2013. aastal alliansi reageerimisjõude.

Eesti on õppuse korraldamisel vastuvõtva riigi rollis, mille käigus valmistatakse ette ühendväekoondise staabi ja logistilise toetuse staabi vastuvõtmine ning nende tegevuse tagamine välioludes.

Õppusel harjutatakse NATO Napoli ühendväejuhatuse ja temale allutatud väekomponentide staapide tegevust väiksemamahulise ühendoperatsiooni planeerimisel ja läbiviimisel NATO artikkel 4 raames. Õppus põhineb väljamõeldud stsenaariumil ning sellel keskendutakse juhtimisele koostegutsemisvõime saavutamiseks erinevates piirkondades paiknevate NATO üksuste vahel.

Steadfast Juncture 2012 on esimene õppus, mille jooksul NATO operatiivtasandi staap tuuakse Eestisse ning operatsioone juhitakse Eesti territooriumilt.

Õppusel osalevad staabid hakkavad paiknema lisaks Eestile, Itaalias, Ühendkuningriikides ja Prantsusmaal. Õppust kontrollitakse Norrast NATO ühendsõjakeskusest. Eestisse tulevate staapide isikkoosseisu moodustavad ligi 300 alliansi erineva liikmesriigi staabiohvitseri ja staabiallohvitseri.

2013. aastal asub NATO Napoli ühendväejuhatus üheks aastaks juhtima alliansi reageerimisjõude. Eesti panustab järgmisel aastal NATO reageerimisjõududesse liikumise ja transpordi koordinatsioonimeeskonna, demineerimismeeskonna ning luuretoetusmeeskonnaga.

Itaalias Napolis asuv ühendväejuhatus on üks kahest NATO operatiivtasandi juhtimisorganist, mille peamiseks ülesandeks on planeerida tegevusi ja viia läbi sõjalisi operatsioone rahu, julgeoleku ja liikmesriikide territoriaalse sidususe tagamiseks. Samuti vastutab Napoli ühendväejuhatus
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles