Vaba Isamaaline Kodanik: valdades toimub kohaliku võimu klannistumine

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aimar Altosaar.
Aimar Altosaar. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik poolt korraldatud missioonikonverentsil tõdeti, et sundparteistamine on tõsiselt kahjustanud kohalike omavalitsuste võimekust.

Paljud omavalitsused on riigikogu erakondade jaoks kohalikud kontorid, milles tehtava parteitöö eest ei ole vaja palka maksta, leidsid konverentsist osavõtjad. Parteid olevat jõudnud isegi väikestesse MTÜ-desse ja nii pole vabaühendused enam võimule vajalikuks vastukaaluks. Sellist olukorda võib ühenduse sõnutsi nimetada hangumiseks.

Ühenduse liikmed intervjueerisid ligi 50 omavalitsusjuhti, volikogu liiget ja kohalikku arvamusliidrit.

Muu hulgas leidsid paljud küsitletud, et erakonnad värbavad endiselt intensiivselt omavalitsuste juhte ja ametnikke, kelle ainus huvi on saada eelisseisund riiklike fondide suhtes, lahendades seeläbi küll mõne kitsama probleemi, kuid sisuliselt lükates edasi olemuslike probleemide lahendamist.

«Kohalike valimiste eel surutakse kogukonnaliidreid ja teisi aktiivsemaid inimesi erakondlikesse nimekirjadesse. Sellega tekitatakse pingeid kohalike inimeste vahel ning sisuliselt naeruvääristatakse kogu erakonnapoliitikat,» väidetakse ühenduse avalduses.

«Paljudes kohalikes omavalitsustes töötavad volikogude liikmed sisuliselt vallavanema otsealluvuses või munitsipaalasutuste juhtidena. Enamikus Eesti valdades on toimunud kohaliku võimu klannistumine, kus võimulolijate peamine tegevus valitsemisperioodil on tagada nendest tööalaselt või sotsiaalselt sõltuvate valijatehäälte kindlustamine ka järgmiseks valimisperioodiks.»

Konverentsist osavõtjad võtsid vastu pöördumise, milles seisab, et omavalitsused tuleb vabastada keskvõimu allasutuste staatusest, tagades igale omavalitsusele vastavalt seadustele otsustus- ja finantsautonoomia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles