Ilves Ameerikas elavatele eestlastele: oluliseks ülesandeks on eesti keele elus hoidmine

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves Washingtonis Eesti Rahvuskomitee Ühendriikides 60. aastapäeva galal.
President Toomas Hendrik Ilves Washingtonis Eesti Rahvuskomitee Ühendriikides 60. aastapäeva galal. Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

Rahvuskomitee üheks oluliseks ülesandeks on eesti keele elus hoidmine, seda eriti noorte hulgas, ütles president Toomas Hendrik Ilves Washingtonis Eesti Rahvuskomitee Ühendriikides 60. aastapäeva galal.

«Nüüd, enam kui 20 aastat pärast Eesti iseseisvuse taastamist, oleme juba niipalju targad teadma, et iseseisvusest ja vabadusest üksi ei piisa. Üks iseseisev riik peab ise pingutama ja tegema ise otsuseid, et selle riigi rahval läheks hästi, et vabadus ei kaoks, et rahvas ja kultuur kestaks,» rääkis Ilves. «Ma arvan, et Eesti on selle ülesandega päris edukalt hakkama saanud.»

«1950ndate alguseks oli vististi ka kõige suurem optimist pidanud leppima karmi tõsiasjaga, et 1944. aastal punavägede eest põgenenud eestlased ei pääse niipea koju tagasi. Et Eestilt võetud vabadus ei tule tagasi iseenesest ja homme. Et see tuleb tagasi võidelda. See oli toonane reaalsus,» nentis president.

Ilves tänas Eesti Vabariigi nimel kõiki neid, kes oma aega, sidemeid, teadmisi ja raha säästmata jätkasid ka pealtnäha lootusetus olukorras võitlust vaba Eesti eest.

«Demokraatlikus ühiskonnas, nagu USAs, tähendas see eelkõige suhtlust Valge Maja ja Kongressiga, oma valitud rahvaesindajatega,” sõnas president.

«Eesti Rahvuskomitee Ühendriikides on saanud 60 aastat vanaks. Suur tänu kõigile, kes on aidanud jõuda Rahvuskomiteel selle teetähiseni. Ja kuulugu me eriline austus ja tänu kõigile neile, kes 1952. aastal seesuguse organisatsiooni loomise ette võtsid,» lisas riigipea.

Ilves rõhutas, et Rahvuskomitee üheks oluliseks ülesandeks on eesti keele elus hoidmine, seda eriti noorte hulgas. «Kõige tõhusamaks viisiks on osaleda suvistes keelelaagrites, mida Eesti korraldab välismaal elavatele eestlastele,» märkis president Ilves.

Eesti Rahvuskomitee Ühendriikides (ERKÜ) on mittetulundusühing, mis aitab säilitada Eesti pärandit ja kultuuri Ameerika Ühendriikides. Tänavu pühitseb ERKÜ oma 60. aastapäeva, 29. septembril Washingtonis toimunud galale oli lisaks president Ilvesele ja tema abikaasale kutsutud üle 200 külalise, nende hulgas diplomaadid, Rahvuskomitee liikmed, Ameerikas elavad eestlased ja nende sõbrad.

Gala toimus Washington DC kesklinnas, Valge Maja vahetus läheduses, hotellis Willard Intercontinental.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles