Arstid streigivad neljas suurhaiglas

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arstide streik. Ida-Tallinna keskhaigla.
Arstide streik. Ida-Tallinna keskhaigla. Foto: Peeter Langovits

Tartu Ülikooli kliinikumis ja kolmes Tallinna haiglas algab täna arstide streik, mis tähendab, et enamik eriarste patsiente vastu ei võta. Streigi pikkus on esialgu teadmata.

Erandina antakse kliinikumis, Põhja-Eesti regionaalhaiglas, Ida-Tallinna keskhaiglas ja Lääne-Tallinna keskhaiglas arstiabi kuni 18-aastastele (kaasa arvatud) lastele, onkoloogilist ja hematoloogilist ravi saavatele patsientidele ning rasedatele kõikidel erialadel. Samuti töötavad erakorralise meditsiini osakonnad (EMO).

Kõik haiglad on lubanud ärajäävast vastuvõtuajast patsiente teavitada ehk neile helistada vähemalt päev või pool päeva enne vastuvõtuaega. Osa haiglate osal erialadel proovivad haiglad patsientidega kohe kokku leppida ka uue vastuvõtuaja, osal erialadel hakatakse kokku leppima pärast streigi lõppu.

Perearstid otseselt ei streigi, kuid iga perearstikeskus võib otsustada, kas osaleda toetusaktsioonis, mis tähendab, et perearsti vastuvõtuaeg lüheneb tavapäraselt kuuelt-seitsmelt tunnilt neljale tunnile.

Hoolimata toetusaktsioonist on keskused ise siiski avatud kaheksa tundi ning ägeda haigusega patsiente hätta ei jäeta, kuid tõenäoliselt pikenevad toetusstreigi korral järjekorrad perearstide juurde.

Õdede liidu liikmed alustavad tänasest tervishoiutöötajate palganõudmise toetamiseks aktsiooni, kandes tööriietel rinnamärki üleskutsega «Väärikat palka!».

«On oluline, et tervishoiuteenuste kvaliteet ei kannataks ja vajaminev abi oleks inimestele alati käepärast. Seega on palgatõus määrava tähtsusega meie kõigi heaolule,» selgitas liidu aktsioonikomitee juht Gerli Usberg.

Arstide liit on teatanud, et töörahu saabub tervishoiuvaldkonnas siis, kui sõlmitakse kollektiivleping, mis piirab töökoormust ja parandab töötingimusi, ning palgatõus on ainult üks osa sellest lepingust.

Arstide liit nõuab arstidele 20 protsenti ning õdedele ja hooldajatele üle 40 protsendi suuremat palka. Haigekassa nõukogu on pakkunud võimalust tõsta arstide palka uuest aastast kolm protsenti ning õdede-hooldajate töötasu kuus protsenti.

Tervishoiusektori tööandjaid ühendav haiglate liit tegi eelmise nädala lõpul arstide liidule ettepaneku tõsta uuest aastast 6,6 protsendi võrra palka kõigil tervishoiutöötajatel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles