Jaapani peaminister tegi valitsuses põhjalikke ümberkorraldusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani peaminister Yoshihiko Noda tänasel pressikonverentsil.
Jaapani peaminister Yoshihiko Noda tänasel pressikonverentsil. Foto: SCANPIX

Jaapani peaminister Yoshihiko Noda tegi täna valitsuses põhjalikke ümberkorraldusi, püüdes parandada saartetüli tõttu pingestunud suhteid Hiinaga ja tõsta oma mainet valijate silmis.

Olulise vangerdusena sai rahandusministriks valitseva Demokraatliku Partei (DPJ) liige Koriki Jojima.

Välisminister Koichiro Gemba ja kaitseminister Satoshi Morimoto säilitasid oma portfelli, kuid uueks haridusministriks nimetati Makiko Tanaka, kelle isa normaliseeris peaministrina 1972. aastal suhted Hiinaga.

Noda üritab eeldatavate valimiste eel oma madalat populaarsusreitingut tõsta ja tiivustada valitsust, mis on hiljutises maksuvaidluses tõsise tagasilöögi saanud.

«Need ümberkorraldused aitavad valitsusel ja valitsuserakondadel teha koostööd mitmes küsimuses, millega me seisame sisepoliitikas ja diplomaatias silmitsi, ning kabinetti tugevdada,» rääkis peaminister ajakirjanikele.

Noda kinnitas, et Tanaka nimetamine valitsusse ei ole seotud Senkaku ehk hiinapäraselt Diaoyu saarestiku tüliga, vaid viitas uue ministri kogemustele teaduse ja tehnoloogia vallas.

«Ma ei nimetanud teda ju välisministriks,» ütles valitsusjuht ajakirjanikele. «Ma ei vali haridus- ja teadusministrit lähtuvalt Jaapani-Hiina probleemidest.»

Waseda ülikooli rahvusvaheliste suhete professori Takehiko Yamamoto sõnul ei saa aga olla kahtlust, et Tanaka ametissenimetamise eesmärk on pingete leevendamine.

«Mida peaminister ka ei ütle, tegemist on selge signaali ja sõnumiga Hiinale,» ütles Yamamoto. «Hiina peab Tanakat väga oluliseks isikuks. Haridusministri amet on seotud Jaapani-Hiina kultuurisidemetega ning Tanakalt oodatakse nende parandamist.»

Tanaka on valitsuse ainus naisliige.

Elulise tähtsusega mereteedele jäävatele ja arvatavalt gaasivarude poolest rikastele asustamata Senkaku saartele pretendeerib peale Hiina ka Taiwan. Territoriaalvaidlus ägenes septembris, kui Jaapani valitsus otsustas kolm saart senistelt eraomanikelt ära osta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles