Ergma: riigikogu maine on saadikute kätes

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ene Ergma koos rahandusminister Ivari Padariga Võrumaa käsitööliste näituse avamisel.
Ene Ergma koos rahandusminister Ivari Padariga Võrumaa käsitööliste näituse avamisel. Foto: Peeter Langovits

Riigikogu esimehena jätkava Ene Ergma sõnul sõltub parlamendi maine mitte riigikogu esimehest, vaid saadikutest endist.


Ene Ergma valiti täna kuuendat korda riigikogu esimeheks, kuigi veel selle nädala algul väitsid sotsiaaldemokraadid, et Isamaa ja Res Publica Liidus on saadikuid, kes saaksid riigikogu töö juhtimise ja parlamendi maine kujundamisega paremini hakkama.

«Riigikogu on mind kuuel korral usaldanud riigikogu esimehe ametisse, seejuures erinevate koosseisude ajal ning ma ei pea seda sugugi märgiks, et ma ei tule oma tööga toime,» selgitas Ene Ergma Postimees.ee'le.

Ta lisas, et kui rääkida paralamendi mainest ja selle kujundamisest, siis tuleb rõhutada, et riigikogu on kollektiivne organ, kus on palju kõneisikuid ja igaühel neist on suveräänne õigus edastada sõltumatut informatsiooni.

Maine sõltub saadikutest

«Seega ei sõltu riigikogu mainekujundus ainuüksi ühest isikust ehk riigikogu esimehest, vaid sellest, kuidas toimivad ja esindavad parlamenti kõik 101 liiget,» toonitas Ergma.

Tema sõnul saab parlamendi juhatuse roll olla vaid koordineeriv ja kokkuleppeid otsiv. «Parlamendi maine on kogu parlamendi kätes,» rõhutas ta.

Avalikkuses on Ergma hinnangul kõige enam kriitikat pälvinud saadikute kuluhüvitiste ja palgasüsteem, kuid just kuluhüvitisi on kärbitud. Samuti on riigikogu menetluses eelnõu, mis korrastab kõigi kõrgete riigiametnike palgasüsteemi ja sellega peaks lahenduse leidma ka riigikogu palgakorraldus järgmise koosseisu jaoks.

«Seega on riigikogu juhatus astunud vajalikud sammud, et avalikkuse kriitikat pälvinud teemadele lahendus leida,» lisas ta.

Ergma sõnas, et lisaks riigikogu töö juhtimisele püüab ta jätkuvalt Eesti koolinoorte seas propageerida loodusteaduslikku mõtteviisi.

«Kindlasti huvitab mind ka edaspidi Eesti energeetika tulevik, kuna tõsiseid otsuseid, mis realiseeruvad homme, on vaja teha täna,» rääkis riigikogu esimees oma tulevastest plaanidest.

Ergma kinnitusel jääb tema üheks meelisteemaks see, et Eesti saaks 2010. aastaks Euroopa Kosmoseagentuuri assotsieerunud liikmeks, mis võimaldaks kohalikel väikeettevõtetel osaleda Euroopa kosmosehankeprogrammides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles