Sotsid tahavad erinevaid haldusreformi kavasid laiapõhjaliselt arutada

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Lennart Rikk

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni esimees Eiki Nestor saatis täna regionaalminister Siim Kiislerile fraktsiooni nägemuse sellest, kuidas haldusreform edasi peaks toimuma.


Kirjas on sotsiaaldemokraatide seisukoht kõikehõlmava haldusreformi teostamise metoodika ja ajakava kohta, mis võimaldaks saavutada laiapõhjalise kokkuleppe käesoleva aasta jooksul. Erakond pakub reformiks välja järgmised etapid:


- 13. aprilliks 2009 luuakse haldusreformi elluviimiseks avaliku sektori struktuuri korrastamise komisjon, mis koosneks kohaliku ja regionaaltasandi esindajatest, riigihalduse spetsialistidest, üleriigiliste omavalitsusliitude esindajatest ning valdkonna ekspertidest.

- 11. maiks 2009 esitab regionaalminister võimalikud haldusreformi mudelid kaasates riigikogus esindatud erakondi, omavalitsuslikke liite ning riigihalduse teadlasi. Regionaalministri eestvedamisel täpsustatakse ning selgitatakse välja täpne avaliku halduse funktsioonide piir omavalitsuste ja riigi vahel.

- 15. augustiks 2009 analüüsitakse erinevaid mudeleid tuues välja kõigi mudelite plussid ja miinused arvestades kokkulepitud omavalitsuslikke funktsioone.

- 1. oktoobriks 2009 tutvustatakse erinevaid mudeleid koos plusside ja miinustega üldsusele ja huvigruppidele ning küsitakse tagasisidet.

- 18. detsembriks 2009 on toimunud läbirääkimised koalitsiooni ja teiste riigikogus esindatud erakondade vahel, mis päädivad kokkuleppega ühiselt parimaks tunnistatud reformi koheseks teostamiseks.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsioon on kindel, et ainult kõiki huvigruppe kaasates ja konsensust otsides suudetakse ellu viia kõikehõlmava haldusreformi, mida Eesti vajab.

«Anname endast parima, et eelpoolkirjeldatud protsessid oleks ellu viidud juba selle aasta jooksul. Seoses sellega oleme valmis koheselt esitama kahetasandilise omavalitsussüsteemi mudeli vastavale komisjonile,» kirjutab Nestor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles