Lumi: Ansip tunnistas «irreaalsust kuubis»

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töölepinguseaduse eelnõu vastane ametiühingute pikett 2008. aasta jaanuaris.
Töölepinguseaduse eelnõu vastane ametiühingute pikett 2008. aasta jaanuaris. Foto: Peeter Langovits.

Töölepinguseaduse (TLS) töölt lahkumise hüvitiste paketti irreaalsuseks kuubis nimetanud riigikogu liige Ott Lumi kiitis peaminister Andrus Ansipit, et too lõpuks tõde tunnistada julges.


Tema sõnul oli plaan töötukassa rahalist seisu arvestades juba ammu ulmeline, kuid seda ei ole julgetud eriti välja öelda.

«Kindlasti tuleks nüüd tagantjärele naelutada see protsess, kuidas sellise paketini jõuti, näidisena tulevastele põlvedele seinale. Näitena selle kohta, kuidas ilusaid samme planeerides, tuleb poliitikas alati kalkulaator tasku ligi hoida,» kirjutas Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv Lumi oma blogis.

Soovides saada uue TLSi vastuvõtmise osas iga hinna eest ja kibekiirelt risti seinale, andsid riigi esindajad Lumi väitel eelmisel aastal eelnõu tehes ülejõu käivaid lubadusi.

«Mäletan hästi, kuidas hüvitiste paketi apologeedid käisid ringi arvutustega, kus viidati töötukassa prognoosidele, kuid mis olid - arvestades majanduse kujunevat konjunktuuri - , absoluutselt ebareaalsed.»

Nüüd on tema sõnul tulemus käes. «Keset kasvavat tööpuudust on õu paksu pahandust täis. Nüüd sõltub kogu edasine Eesti areng, arvestades küsimuse strateegilisust, poliitikute ja sotsiaalpartnerite suutlikkusest säilitada kainet meelt.»

Tema sõnul võib asju alati veel hullemaks keerata. «Tõtt öelda tunnen kaasa uuele ministrile, kes peab nüüd seda kokkukeeratud jama lahendama asuma samal ajal, kui tal selle kokkukeeramisega personaalset pistmist ei ole.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles