Veidemann: oleme pankade orjad

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Veidemann.
Rein Veidemann. Foto: Peeter Langovits

«Me tegime 1992. aastal valiku, mis ei olnud minu hinnangul päris õige, kui ühendasime neoliberalistliku majandusmudeli rahvuskonservatismiga,» rääkis kirjandusteadlane ja endine riigikogu liige Rein Veidemann.

«Nüüd oleme selle arengu tulemusena pankade orjad, korporatsioonide orjad, oleme kartellide orjad,» leidis Veidemann ETV saates «Vabariigi kodanikud», mis keskendus seekord Eesti viimase kahe aastakümne arengutele.

«Kooliharidus pole kasvatanud õiget kodanikkonda, Eesti riigi entusiaste, paljudele noortele on ükskõik, mis toimub, neile on peamine saada oma haridus kätte ning siit lahkuda,» tõdes endine ülemnõukogu liige ja Tartu linnapea ning linnavolikogu esimees Ants Veetõusme.

«Oleme praegu ühes kriisis Eesti ajaloos, see on prestiižikriis, 20 aasta eest oli tudeng, arst, õpetaja, tipp-poliitik, ajakirjanik olla prestiižne, täna ei ole, aga küll me kriisist üle saama, ma pole pessimist,» rääkis BNSi ajakirjanik Ainar Ruussaar.

«Umbes 10 aasta eest mindi valesti, umbe siis tuli sotsiaalteadlaste avaldus kahest Eestist. Sest kui 1990. aastatel neoliberaalne majandussüsteem oli loomulik ja meil polnud teist valikut, siis umbes 10 aasta eest olukord muutus ja sotsiaalteadlaste sõnum oli, et meil on vaja märksa sotsiaalsemat poliitikat,» rääkis politoloog Raivo Vetik.

«Umbes samal ajal juurdus Eestis ka poliittehnoloogiline moment,» meenutas Veidemann.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles