Sudaani president jätkab naaberriikide väisamist

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sudaani president Omar Hassan al-Bashir jätmas hüvasti Eritrea riigipeaga.
Sudaani president Omar Hassan al-Bashir jätmas hüvasti Eritrea riigipeaga. Foto: Reuters / Scanpix

Rahvusvahelise Kriminaalkohtu (ICC) vahistamiskäsust hoolimata jätkab inimsusevastastes kuritegudes süüdistatav Sudaani president Omar Hassan al-Bashir teiste riikide külastamist ega karda sugugi arreteerimist.

 

Bashir sõitis täna juba kolmandale välisvisiidile sellel nädalal ning saabus külla naaberriigi Liibüa liidrile Muammar al-Gaddafile viimase kodulinna. Presidenti saadavad visiidil välisminister ja tööstusminister, vahendas AFP.

 

Liibüa riikliku uudisteagentuuri Jana teatel maandus sudaanlaste lennuk Sirte linnas, mis asub pealinnast Tripolist rohkem kui poole tuhande kilomeetri kaugusel idas ning nad võttis vastu Liibüa peaminister Baghdadi Mahmudi.

 

Sudaani presidendi kantseleist teatati varem, et riigipea reisib teises ilmakaares asuvasse naaberriiki Etioopiasse. Esmaspäeval käis Bashir juba Eritreas ja kolmapäeval Egiptuses.

 

Aafrika Liidu esimeheks sel aastal saanud Gaddafi on kritiseerinud Haagis tegutseva kohtu otsust Sudaani president vahistada, sest see olevat «tõsine pretsedent vähem võimsate riikide nende suveräänsuse ja poliitiliste valikute vastu».

 

Liibüa liidri hinnangul on ICC oma otsustest «valikuline» ning «rakendab topeltstandardite poliitikat Aafrika ja teiste kolmanda maailma maade» suhtes. Egiptuse välisminister Ahmed Abul Gheit kinnitas eile, et ühiselt teiste araabia ja Aafrika riikidega ei aktsepteeri ka Egiptus seda, kuidas kohus Sudaani presidenti kohtleb.

 

Liibüa, Eritrea ja Egiptus ei ole ühinenud Rooma statuudiga, mis sai maailma esimese alalise sõjakuritegude tribunali loomise aluseks. ICC president Luis Moreno-Ocampo hoiatas eile siiski taas, et Bashir ei saa mingil juhul jätkata senist asjaajamist ning vältida lõputult vastutuselevõtmist.

 

ICC juures ei ole oma politseijõudu ning selle vahistamiskorraldusi peaksid täitma leppele alla kirjutanud riigid. ÜRO saab oma liikmetele vaid soovitada koostööd kohtuga.

 

Samas on isegi USA võimud tunnistanud, et neil poleks «mingit juriidilist kohustust» teise riigi liidrit arreteerida, rääkimata üldse paljudest Aafrika ja araabia riikidest ning Hartumi suurimast liitlasest Hiina Rahvavabariigist.

 

Sudaani lääneosas asuvas Darfuri piirkonnas kuue aasta eest puhkenud konfliktis on hukkunud ÜRO andmetel 300 000 inimest, paljud neist haiguste ja nälja kätte, ning veel üle kahe ja poole miljoni jäänud koduta. Sudaani ametliku statistika järgi aga hukkunud vaid 10 000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles