Tuneesias toimus protest politseinike poolt vägistatud naise toetuseks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sajad tuneeslannad protestisid ebamoraalsuses süüdiatatava naise toetuseks
Sajad tuneeslannad protestisid ebamoraalsuses süüdiatatava naise toetuseks Foto: SCANPIX

Tuneesia pealinnas Tunises leidis eile aset protest, milles sajad tuneeslased protestisid politseinike poolt väidetavalt vägistatud naise toetuseks.

27-aastase naise sõnul pidas politsei ta auto kinni 3. septembril, edastab Helsingin Sanomat.

Üks politseinikest hoidis naise elukaaslast kinni, kui teised kaks naist vägistasid.

Kui kohus mõistab paari vooruskuriteos süüdi, võib neid ees oodata vanglakaristus.

Juhtum on saanud Tuneesias laialdast vastukaja. Tuneesias on praegu võimul mõõdukat islamit esindav Ennahda partei ning karme islamiseadusi ei kehti.

Kohus hakkas naise ja ta kihlatu juhtumit käsitlema eile ning see tõi tänavale suure hulga protestijaid.

«See juhtum ei ähvarda ainult naiste õigusi, vaid kogu ühiskonna. See viib aastakümnete tagusesse aega,» sõnas meeleavaldusel osalenud riigiametnik Mohamed Tahar.

Meeleavaldusel oli ka plakat: «Tagurpidi revolutsioon: naisi vägistatakse, tüdrukud peavad hakkama pearätte kandma».

Politsei kinnitusel tegeles paar päise päeva ajal ebamoraalsusega ehk autos seksimisega, kui nad korrakaitsjatele silma jäid.

Väidetavalt viisid politseinikud naise oma autosse vägistamiseks, veel üks politseinik aga püüdis naise kaaslaselt raha välja pressida.

Kohtunik langetab lähipäevadel otsuse, kas paari vastu esitatakse süüdistus.

Kolm politseinikku arreteeriti ja nad antakse kohtu alla. Kui nad vägistamises süüdi mõistetakse, võib neid isegi surmanuhtlus ees oodata.

Pärast möödunud aastal aset leidnud Araabia kevadet on Tuneesia naiste õigusi esindavad organisatsioonid süüdistanud politseid naiste ahistamises, riietuse kritiseerimises ja märkuste tegemises, et naised ei tohi tänaval kõndida ilma meessoost saatjata.

Tuneeslannad on omaks võtnud lääneliku elustiili ning liiguvad ilma meesteta.

Tuneesia esimese presidendi Habib Bourguibani ajal 1956. aastal tehti seadusemuudatus, mis tagas selle riigi naistele suuremad õigused kui teistes Araabia riikides.

Islamistlik Ennahda partei teigi ettepaneku lisada põhiseadusesse osa, mis tühistaks seni kehtiva kodanike võrduse seaduse. Kriitikute sõnul halvendab see naiste kodanikuõigusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles